Abonneer je gratis op Techzine!

BMG (Bertelsmann Music Group) gaat vanaf augustus goedkopere cd’s van 9,99 Euro uitbrengen. De informatie staat op de CD zelf, dus er is geen hoesje bij. Zo wil BMG het illegaal kopiëren tegengaan. Ook zakken de normale cd’s naar 12,99 Euro. Daarnaast komt er dan ook nog een luxe-editie bij voor 17,99 Euro en deze kan onder andere ook als DVD worden afgespeeld.

Hopelijk volgt Nederland dit voorbeeld ook. Volgens commercieel directeur Ilja Volkers gaat het eind augustus met lokale artisten ook gebeuren. Een collega van haar vermeldt dat het nog maar de vraag is of de artiesten willen meewerken, zij verdienen daar namelijk minder door.

Dit is nu al een groot succes in Spanje, maar de Nederlandse BMG benadrukt wel dat er een verschil is tussen Spanje, Duitsland en de Benelux. In Spanje worden namelijk de illegale cd’s gewoon op het strand verkocht. Hier gebeurt dat voornamelijk via internet. "Ik kan me voorstellen dat de antipiraterij-cd bij Blokker en Intertoys komt te liggen, waar een cd vaak wordt gekocht als een impulsaankoop. De Free Record Shop verkoopt dan alledrie de versies,” aldus Volkers.
Volkers hoopt hierbij ook dat andere platenmaatschappijen het voorbeeld volgen.