In de dagelijkse hectiek van de zorg blijft één ding altijd centraal staan: de patiënt. Het gaat om het verbeteren van de kwaliteit van leven, zorguitkomsten en de veiligheid van zowel de patiënt als het zorgpersoneel. Obstakels zoals beperkte middelen, personeelstekorten en de groeiende zorgvraag zetten dit doel echter onder druk. Data kan hierbij een waardevolle rol spelen en, mits goed ingezet, de druk verlichten. Zorginstellingen beschikken over enorme hoeveelheden data, maar dat brengt ook een uitdaging met zich mee: hoe haal je waarde uit die data? En hoe zorg je ervoor dat de data op het juiste moment de juiste ondersteuning biedt?
De digitale transformatie: versneld door de pandemie
Door de pandemie zijn we gaan inzien dat data een cruciale rol kan spelen bij het ondersteunen van complexe situaties. Hoe kun je bijvoorbeeld onderling delen waar (IC-)bedden beschikbaar zijn en waar niet? Het antwoord is: data. De pandemie heeft niet alleen de digitale transformatie versneld, maar ook het besef van het belang van effectief datagebruik vergroot. Hoewel data veel potentie heeft om de gezondheidszorg te verbeteren, zijn er ook de nodige uitdagingen:
- Fragmentatie: Data is verspreid over verschillende (bron)systemen wat het voor clinici uitdagend maakt om een goed beeld van de patiënt te krijgen en de juiste beslissingen te nemen.
- Naleving wet- en regelgeving: Organisaties moeten zich bewust zijn van en voldoen aan regelgeving om gevoelige gezondheidsinformatie te beschermen.
- Data integratie: Medische data komt in verschillende vormen (gestructureerd, ongestructureerd, beeldmateriaal) wat de integratie ervan bemoeilijkt.
- Vaardigheden: Het analyseren van grote datasets is complex en vereist gespecialiseerde vaardigheden om bruikbare inzichten te verkrijgen.
Goed gebruik van de nieuwste technieken: Cloud en GenAI
Het effectief inzetten van data in combinatie met de juiste technieken, kan de zorg ingrijpend transformeren door ondersteuning bij onder andere diagnosestelling, gepersonaliseerde behandelingen en het verbeteren van de efficiëntie in de zorgprocessen.
Cloud en generatieve AI (GenAI) bieden daarin talloze voordelen en worden om die reden steeds meer geadopteerd in de zorgsector. Enkele voordelen:
- Cloud biedt een veilige, schaalbare en gemakkelijk toegankelijke omgeving voor data.
- Generatieve AI heeft de potentie om artsen en zorgverleners te ondersteunen en hun taken te versnellen. Zoals bijvoorbeeld het voorbereiden van een antwoord op een patiëntvraag en het automatisch genereren van gespreksverslagen.
De waarde ontsluiten: samenwerken en uitwisselen van data
Bovengenoemde kansen en uitdagingen zien we op allerlei plekken in de zorgsector. Om het volledige potentieel van data te benutten, streven we naar een verbonden zorg-ecosysteem in de cloud, waarin de systemen van zorgaanbieders en onderzoekinstellingen met elkaar communiceren. Dit stelt zorgverleners en onderzoekers in staat om met een schat aan middelen de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg te verbeteren.
Hoewel (Gen)AI al jaren door veel organisaties wordt gebruikt, blijven er uitdagingen bestaan met betrekking tot het verzamelen, de kwaliteit en governance van data. Als er onvoldoende aandacht aan de data wordt besteed, bestaat het risico dat modellen bestaande ongelijkheden versterken. Want het gezegde “garbage in = garbage out” is ook in de gezondheidszorg een gouden regel. Verkeerde of onvolledige informatie kan leiden tot foute beslissingen met potentieel ernstige gevolgen. Daarom blijft de menselijke eindcontrole van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat inzichten betrouwbaar en accuraat zijn.
We bevinden ons midden in de digitale transformatie. Dit vraagt om scherpte en aandacht voor de vele uitdagingen, maar ook om het benutten van het volledige potentieel van data en AI. Het is niet nodig om te wachten tot het volledige ecosysteem gereed is. De waarde van data kunnen we ontsluiten door kennis, werkwijzen en data-koppelingen met elkaar te delen. Data-connectiviteit en
-integratie vormen daarbij de sleutel tot succes in deze transformatie.
Dit is een ingezonden bijdrage van SAS. Via deze link vind je meer over de Healthcare Hub van het het bedrijf.