Abonneer je gratis op Techzine!

Vorige week werd bekend dat McAfee een groot deel van zijn Europese kantuur vanuit Nederland naar Ierland zal verplaatsen. De reden voor deze verhuizing was de lagere winstbelasting in Ierland. Daar is het slechts 15%, terwijl het in Nederland 34.5% is. Dit zou Nederland 81 banen kosten.

Nu meldt Nederland-ICT dat het zo snel mogelijk met de overheid wil overleggen voor een beter tarief voor winstbelasting. Nederland-ICT heeft dit gemeld in een brief naar staatssecretaris Joop Wijn.
Hij heeft al eerder een toezegging gedaan om de winstbelasting aan te passen, hij zou het naar 29% willen brengen. Maar de statistieken denken daar anders over. Voor 2007 zou er nog niets zijn veranderd, wat te maken heeft met het aanpassen van wetswijzigingen…

"Het gaat er niet om dat we naar hetzelfde percentage van Ierland willen. Landen met lagere winstbelasting kunnen niet per definitie beter concurreren. Vaak zijn in dergelijke landen andere vestigingsvoorwaarden minder aantrekkelijk. Bedrijven kijken ook naar die voorwaarden.”, laat Nederland-ICT nog weten.

Er zijn echter geen cijfers over het aantal ICT-bedrijven die van Nederland zijn verhuist, zegt Bernd Taselaar, directielid van Nederland-ICT. Het ministerie zegt dat er ongeveer zo’n 104 buitenlandse bedrijven naar Nederland gekomen zijn.

Het ministerie voert allesins nog een gesprek met McAfee over hun vertrek. In dit gesprek willen ze achterhalen wat de oorzaak van het vertrek is. Maar het probleem is dat zo’n gesprek de bedrijven niet op andere gedachten brengt, ze zullen vroeg of laat toch vertrekken.