Abonneer je gratis op Techzine!

Creative heeft gisteren een officiële klacht over Apple ingediend bij de U.S. International Trade Commission (ITC) en daarnaast een rechtszaak gestart tegen Apple bij de rechtbank van Californië. Beide zaken draaien om het feit dat Apple inbreuk gemaakt zou hebben op een patent van Creative.

Het patent waar het allemaal om draait is het ‘Zen Patent’ dat Creative in augustus vorig jaar kreeg toegewezen. Volgens Creative heeft zij een interface voor haar spelers en spelers van andere fabrikanten al gemaakt en gedemonstreerd, voordat Apple de iPod op de markt bracht. Apple zou in haar spelers gebruik hebben gemaakt van menu’s om nummers te kunnen vinden en af te laten spelen. Deze menu’s zouden echter inbreuk maken op de patenten van Creative.

Creative heeft de ITC gevraagd om te onderzoeken of Apple de wet heeft overtreden bij de verkoop van de iPods. Het bedrijf wijst daarbij specifiek op een artikel waarin staat dat een bedrijf geen apparaten naar de V.S. mag importeren of daar mag verkopen als het apparaat inbreuk maakt op een patent. Creative wil dat de ITC de verkoop van iPods in de Verenigde Staten verbiedt en daarnaast eist het bedrijf bij de rechtbank een vergoeding voor de geleden schade.

Creative heeft het moeilijk in haar strijd tegen marktleider Apple. Het bedrijf is een grote speler op het gebied van audio apparatuur voor computers, maar weet tot nog toe geen potten te breken op het gebied van digitale draagbare muziekspelers. Creative heeft momenteel twee tot drie procent van de markt in handen, tegenover 75 procent voor Apple.
Zowel Apple als Creative wilde niet reageren op de zaak.