2min

Vanmorgen konden we al meldden dat er een nieuw onderzoek loopt van de NMa wegens mogelijke prijsafspraken tussen de telecomoperators. De NMa heeft vanmorgen invallen gedaan bij de drie grote operators van ons land, KPN, Vodafone en T-mobile. De eerste reacties van de kamerleden zijn vrij helder en duidelijk.

Uiteraard zal eerst het onderzoek moeten worden afgerond en bewezen worden dat de providers inderdaad prijsafspraken hebben gemaakt. Waarschijnlijk heeft dit dan betrekking op de prijs van mobiel internet, welke recent fors zijn verhoogd. De NMa beschikt over twee klokkenluiders die beide hoge posities bekleden of hebben bekleed bij de Nederlandse operators, waardoor de NMa een redelijk sterke bewijslast lijkt te hebben.

PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel die het balletje aan het rollen bracht toen hij in contact kwam met de twee klokkenluiders heeft laten weten dat er meer concurrentie nodig is. "Linksom of rechtsom zullen we keihard concurrentie moeten introduceren in de markt", aldus van Bemmel.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen zegt "Het rommelt al langer op de telecommarkt", maar is zich bewust dat het nog niet bewezen is; "We moeten echter voorzichtig zijn met reageren, een onderzoek van de NMa betekent niet dat er per definitie afspraken zijn gemaakt."

Martijn van Dam van de PVDA noemt het ‘schandalig’ als blijkt dat de providers inderdaad wederom prijsafspraken hebben gemaakt. "Als het waar is, passen meer sancties dan alleen een boete." Hij praat zelfs over strafrechtelijke vervolging, de vraag is natuurlijk of dit mogelijk is. Ook pleit hij voor een schadevergoeding aan de gedupeerden. "Afgelopen zomer sprak ik al mijn grote verbazing uit over gelijktijdige prijsverhogingen. Als het achteraf prijsafspraken blijken te zijn, ben ik ontzettend boos."

Tot slot laat Kees Verhoeven van D66 weten: "We moeten inderdaad even afwachten dat er nu precies is gebeurd. Prijsafspraken mogen niet, maar zijn niet bewezen. Concurrentie is de enige remedie en daar moeten we als Tweede Kamer handvaten voor bieden."

Het lijkt er dus op dat alle kamerleden voorstander zijn van meer concurrentie op de Nederlandse telecommarkt. Dat operators gestraft moeten worden als ze inderdaad een kartel hebben gevormd ligt voor de hand. Er is echter al wel wat concurrentie onderweg, zo hebben Ziggo en UPC gezamenlijk een eerste frequentie gekocht op de vorige veiling en zijn de partijen voornemens om meer frequenties te gaan kopen op aankomende veilingen zodat ze uiteindelijk straks een netwerk kunnen gaan aanleggen. De vraag is alleen hoelang dat nog gaat duren en of de overheid in staat is dit te stimuleren en te versnellen.

De overheid kan wel meer frequenties aan nieuwkomers beschikbaar stellen maar zij moeten ook nog een compleet netwerk aanleggen. Ook is vrijwel iedereen al voorzien van een mobiele telefoon en moeten de nieuwkomers dus klanten zien weg te kapen bij de gevestigde orde. De vraag is hoeveel partijen hiervoor warm lopen.