Abonneer je gratis op Techzine!

Dankzij de lancering van de nieuwe iPhone 4S is het aantal downloads uit de App Store flink gestegen in november. Afgelopen maand steeg het aantal downloads uit de applicatiewinkel met 83 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De lancering van de iPhone 4S ligt volgens onderzoeksbureau Fiksu Sound ten grondslag aan dit resultaat. Het bureau ontleent zijn cijfers uit de zogeheten Competitive Index. Met deze index meet Fiksu hoeveel apps er zijn gedownload van de 200 populairste apps die Apple gratis ter beschikking stelt. Daaruit blijkt dat er in november dagelijks gemiddeld 5,65 miljoen applicaties uit de App Store zijn gedownload. Het is volgens het onderzoeksbureau de eerste keer dat dit aantal boven de 5 miljoen komt. Het vorige record dateerde van een maand eerder met 4,91 miljoen downloads per dag.

Beide records zijn behaald vlak na de lancering van de iPhone 4S, waarvan de presentatie op 4 oktober jongstleden plaatsvond. Volgens de onderzoekers is dat niet de enige factor die invloed heeft gehad op het aantal downloads. In de periode dat de iPhone 4S aan het publiek onthuld werd, lanceerde Apple tevens een update van zijn besturingssysteem: iOS 5.

In de Verenigde Staten, Australië en andere delen van de wereld is de iPhone 4S zeer geliefd bij consumenten, zo blijkt uit de laatste verkoopcijfers. Zo steeg het marktaandeel in de VS van 25 procent naar 36 procent. In diverse Europese landen kiezen consumenten ervoor om een smartphone van een ander merk aan te schaffen. Dat is volgens analisten te danken aan de economische crisis en het lagere prijskaartje van Apple’s concurrenten.