Gisteren presenteerde Thorsten Heins, CEO van Research In Motion, een reddingsplan om de Canadese smartphonefabrikant er bovenop te helpen. Analisten zetten echter hun vraagtekens bij het plan. Volgens hen is het onvoldoende om het bedrijf weer concurrerend te maken.

Thorsten Heins gaf gisteren een winstwaarschuwing af voor de kwartaalcijfers die het bedrijf eind juni zal presenteren. Tevens onthulde hij een aantal maatregelen om het bedrijf weer op het juiste spoor te zetten. Zo heeft RIM de topmannen Kristian Tear en Frank Boulben aangesteld als respectievelijk chief operating officer (COO) en chief marketing officer (CMO). Ook de ingezette koers om de kosten te drukken wordt voortgezet. Volgens geruchten die al sinds afgelopen weekend op het internet circuleren is een organisatorische herstructurering daar onderdeel van, wat waarschijnlijk betekent dat duizenden medewerkers de laan worden uitgestuurd.

Een derde aspect van het reddingsplan is het gebruik maken van de diensten van JP Morgan Securities LLC en RBC Capital Markets. Zij zullen plaatsnemen in de Raad van Bestuur om de financiële slagvaardigheid te beoordelen, advies te geven over de strategische koers van het bedrijf en mogelijk een potentiële koper voor RIM zoeken. Juist op dat laatste punt hebben analisten forse kritiek. "RIM laat ons in onzekerheid over een potentiële koper. Dat weegt zeker mee in onze overweging", aldus een analist. Andere deskundigen sluiten zich aan bij deze analyse.

Een van de potentiële kopers die wordt genoemd is Microsoft. In hoeverre deze partij ook daadwerkelijk geïnteresseerd is om RIM over te nemen, is onbekend. Ook analisten zetten hun vraagtekens bij Microsoft als potentiële koper.

"We blijven erg voorzichtig in onze voorspellingen over RIM en stellen onze schattingen naar beneden bij", aldus een analist van Wedbush Securities. Volgens de investeringsmaatschappij loopt de strategische koers van het bedrijf jaren achter op concurrenten zoals Apple. Daarom geven ze voor op de korte termijn een verkoopadvies van aandelen RIM.

Gisteren eindigde RIM de dag met een koers van 10,35 dollar per aandeel, omgerekend een daling van 7,83 procent.