De mobiele fabrikant HTC zit in de problemen en de komende periode wordt cruciaal voor het voortbestaan van het bedrijf. De aandelenkoers van het aandeel HTC is weer naar beneden aan het duiken en het bedrijf is op dit moment nog maar 42 miljard Taiwanese dollar waard, omgerekend 1,2 miljard euro.

De waarde van het Taiwanese HTC blijft dalen en het bedrijf heeft al aangekondigd dat het een zeer moeilijk derde kwartaal verwacht waarin het ongetwijfeld verlies gaat maken. De oorlogskas van HTC om te investeren in nieuwe producten, de liquide middelen, bedragen zo’n 47 miljard Taiwanese dollar, omgerekend zo’n 1,35 miljard euro. Het bedrijf heeft momenteel dus meer geld dan dat het waard is. Voornaamste reden voor de problemen zijn een geflopt vlaggenschip, de HTC One M9 (review), wist de consument niet voldoende te overtuigen, ook Techzine was teleurgesteld.

Het bedrijf heeft besloten om verder te gaan besparen op de kosten en voor het einde van het jaar moeten er nog minimaal twee nieuwe high-end smartphones verschenen die het tij moeten keren. De beslissingen die het bedrijf nu neemt zijn cruciaal voor de toekomst, als het bedrijf nu de verkeerde keuzes maakt en de aankomende producten worden geen succes is er mogelijk geen geld meer om nieuwe producten te ontwikkelen. Het bedrijf wordt dan afhankelijk van banken en investeerders en een nog grotere overnameprooi.

HTC wil dit eind dit jaar met twee nieuwe vlaggenschepen komen en die zullen het dan op moeten gaan nemen met andere smartphones die dit najaar verschijnen. Dit najaar verschijnen in elk geval nog nieuwe Apple iPhones, de Samsung Galaxy Note 5, Sony zal waarschijnlijk nieuwe vlaggenschepen gaan uitbrengen en begin deze maand heeft Motorola een hele serie toestellen aangekondigd voor het najaar. De concurrentie voor HTC zal dus niet minder zijn.

Wellicht weet HTC een succes te boeken met de HTC Vive, een virtual reality bril voor gamers die het samen met het gamebedrijf Valve ontwikkeld. Het zijn in elk geval spannende tijden bij HTC.