Multitouchpatenten Apple mogelijk ongeldig

Abonneer je gratis op Techzine!

Enkele van de multitouchpatenten van Apple worden mogelijk ongeldig verklaard. De United States Patent and Trademark Office heeft laten weten alle twintig van Apple’s belangrijkste multitouchpatenten ongeldig te verklaren. De beslissing is nog niet definitief: Apple kan nog bezwaar maken.

Het gaat om onder meer patent 7.479.949 waarin een technologie wordt besproken in iOS waarmee bepaald wordt of een gebruiker verticaal in een document probeert te scrollen of probeert het document in verschillende richtingen te verplaatsen. Ook bevat het de mogelijkheid voor iOS om te bepalen of een gebruiker door foto’s probeert te bladeren of probeert in te zoomen op een afbeelding.

Het patent wordt soms ook wel het Steve Jobs-patent genoemd, omdat de naam van Jobs bovenaan op het patent staat.

Het ‘949-patent wordt in verschillende zaken gebruikt, waaronder tegen HTC en Motorola bij de federale rechtbank in de VS en bij de Amerikaanse International Trade Commission tegen Samsung. Apple en HTC hebben de 50 rechtszaken tussen elkaar geschikt en de zaak tegen Motorola is door de rechter ongeldig verklaard.

Een rechter bij de ITC oordeelde dat het patent geldig is en dat Samsung daar inbreuk op maakt. Echter, hier moet nog een definitieve uitspraak in komen die in februari wordt verwacht.

Een ‘first Office action’ van het Amerikaanse patentenbureau, die nu tegen enkele van Apple’s patenten is ondernomen, houdt in dat er nog veel stappen moeten volgen voordat het patent definitef ongeldig wordt verklaard en dat het patent opnieuw beoordeeld zal worden. Echter, het feit dat alle 20 patenten in één keer zijn afgewezen duidt erop dat Apple een zeer overtuigende zaak zal moeten maken wil het zijn patenten behouden.

Eerder werd al ook al een ‘first Office action’ tegen Apple ondernomen. Toen ging het om het effect dat gezien wordt als er geprobeerd wordt te scrollen terwijl de lijst al helemaal onderaan is, de lijst stuitert dan. Een jury was van mening dat Samsung inbreuk maakte op dit patent met 18 van zijn smartphones in de bekende rechtszaak Samsung tegen Apple.