Google staakt H.264 patentzaak tegen Microsoft

Google heeft de patentzaak tegen Microsoft over twee H.264 patenten gestaakt. Google kreeg met de overname van Motorola deze twee patenten in handen en Microsoft maakt daar met de Xbox 360 inbreuk op. Microsoft probeert echter al jaren een licentie te krijgen op deze patenten alleen kon het nooit eens worden over de voorwaarden.

De H.264 patenten hebben betrekking op videocompressie technologie, zogenaamde codecs. Deze worden gebruikt in duizenden zo niet tienduizenden producten over de hele wereld en ook in de Xbox. Nu de Federal Trade Commission (FTC) een antitrust zaak heeft geschikt met Google komt er ook een einde aan deze patentkwestie. De FTC heeft namelijk van Google geëist dat het geen bedrijven meer zal aanklagen over patenten waarop de FRAND-voorwaarden van toepassing zijn.

FRAND-voorwaarden zijn van toepassing op patenten die standaard essentiële technieken bevatten waar enorm veel bedrijven van gebruik maken omdat het niet anders kan. Voorbeelden hiervan zijn dus videocompressie patenten maar ook patenten op bijvoorbeeld verbindingen zoals 3G of WiFi.

Hoewel het geschil over deze twee H.264 patenten die Microsoft nodig heeft voor het streamen van video op Xbox van de baan is heeft Google nog wel een zaak lopen bij de International Trade Commission (ITC) tegen Microsoft. Deze zaak gaat echter niet over FRAND-patenten.

Bron:Engadget