1 min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

De Amerikaanse International Trade Commission (ITC) weigert de verkoop van de Xbox 360 te verbieden. Google eiste een verkoopverbod op basis van patentbreuk door de console, een eis die de commissie niet erkent.

De Xbox 360 zou volgens Google inbreuk maken op verschillende patenten van dochteronderneming Motorola, waaronder de rechten op een draadloze peer-to-peer verbinding. In eerste instantie werd Microsoft beschuldigd van vijf overtredingen, maar Google trok twee aanklachten in nadat het bedrijf afspraken maakte over het gebruik van standaard-essentiële patenten in rechtszaken.

De klachten van Google waren in maart al afgewezen door rechter David Shaw en de commissie bevestigt nu zijn oordeel. De rechter steunde eerder het verkoopverbod, maar heroverwoog zijn beslissing nadat de ITC de zaak opnieuw had onderzocht.

"We zijn erg teleurgesteld met dit besluit en onderzoeken welke mogelijkheden ons resteren," vertelt Motorola-woordvoerder William Moss.

De Federal Trade Commission (FTC), bedrijven en politici waarschuwden al voor misbruik van standaard-essentiële patenten, ingezet om producten te verbannen. Verschillende politici schreven een brief naar de ITC, waarin ze pleitten tegen verkoopverboden. De brief leest dat bedrijven hun patentproblemen moeten oplossen via licenties of redelijke geldboetes, als ze willen dat het patentsysteem fatsoenlijk functioneert.