Samsung: Tizen wordt besturingssysteem voor alle digitale apparaten

Abonneer je gratis op Techzine!

Het Tizen-besturingssysteem werd in eerste instantie door Samsung ontwikkeld als alternatief voor Android op smartphones. Op de smartphonemarkt heeft Tizen echter nog geen grote entree kunnen maken, maar op termijn moet Tizen wel het besturingssysteem gaan worden voor alle apparaten die met het internet zijn verbonden, aldus Jong Deok Choi van Samsung.

Samsung gebruikt Tizen op dit moment als besturingssysteem op zijn Smart TV’s en voor veel van de Gear-producten oftewel wearables. Samsung heeft met Tizen nog geen enorm groot succes geboekt en het besturingssysteem is ook nog steeds niet echt onderscheidend als Samsung er morgen voor kiest om Tizen te vervangen door Android zullen maar weinig mensen het verschil merken.

Toch moeten we Tizen niet onderschatten als we Jong-deok Choi moeten geloven, hij is vice-president van de Samsung Electronics Software Center. Volgens hem wordt Tizen het besturingssysteem van alles, zeker met de komst van de Internet of Things gaat Tizen straks een hele grote rol spelen en daar moet de race tussen alle besturingssystemen nog gaan beginnen.

Google heeft nog een belangrijke keuze te maken, gaat het Android geschikter te maken voor Internet of Things, of wordt het Nest-platform verder uitgebreid en gaat het zich nog beter profileren in deze markt. Samsung heeft als doel om alle apparaten vanaf 2017 te verbinden met het Internet of Things-platform wat gebruik maakt van Tizen. Als doel voor 2020 wil Samsung dat alle apparaten die verbonden zijn met het Internet of Things-platform ook met elkaar kunnen praten.

Hoewel het allemaal nog een beetje vaag klinkt betekent het eigenlijk dat alle producten die van de loopband afrollen bij Samsung, voorzien zullen zijn van Tizen. Waarbij smartphones mogelijk een uitzondering blijven. Dus of het nou gaat om een koelkast, wasmachine, vaatwasser, oven, deurknop, thermostaat, lichtschakelaar; alles moet met elkaar kunnen communiceren in 2020 en in 2017 in elk geval verbonden zijn.

Samsung wil een grote rol gaan spelen in de Internet of Things en ervoor zorgen dat het leven makkelijker wordt, maar alles valt of staat met het Tizen-besturingssysteem.