2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het Japanse technologie- en telecombedrijf SoftBank heeft het Britse chipbedrijf ARM overgenomen voor een bedrag van omgerekend 29 miljard euro. Dat is vanmorgen door ARM zelf bevestigd. SoftBank heeft omgerekend zo’n 20,33 euro per aandeel over voor de overname en dat is een flink bedrag: 43 procent meer dan ARM afgelopen vrijdag nog op de beurs waard was.

Stuart Chambers, voorzitter van ARM is verheugd met de deal: "Dit is een aantrekkelijk aanbod voor de aandeelhouders van ARM en verzekert hen van winst. Het bestuur van ARM is er zeker van dat ARM een belangrijk Brits bedrijf blijft en een grote rol houdt binnen de ontwikkeling van nieuwe technologie."

ARM is het meest waardevolle bedrijf op de Londense beurs. Het heeft vierduizend werknemers en haalde vorig jaar een omzet van 1,2 miljard euro. Veruit het meeste geld verdient ARM met het ontwerpen van chiparchitectuur, waar fabrikanten als Apple, Qualcomm en Samsung vervolgens voor betalen. Deze bedrijven ontwerpen weliswaar hun eigen chips, maar uiteindelijk zijn ze allemaal op ARM-ontwerpen gebaseerd en daarvoor betalen ze een licentiebedrag.

De chipontwerpen van ARM worden onder meer gebruikt voor chips in smartphones: 95 procent van alle smartphones zou op de een of andere manier gebruik maken van ontwerpen van ARM. Afgelopen jaar werden er vijftien miljard ARM-chips geproduceerd. De verwachting is dat men vooral groei gaat halen uit de nieuwe "Internet of Things"-markt, waarvoor steeds meer apparaten rekenkracht nodig hebben.

SoftBank is een Japanse onderneming die bijna 70.000 werknemers heeft. Het bedrijf is onder meer actief op de telecommarkt en bezit aandelen van Alibaba, Sprint Nextel en veel andere ondernemingen. Nu neemt het dus ook ARM over.

De verwachting is dat ARM snel zal groeien onder SoftBank. Uit de aankondiging blijkt de intentie om het aantal Britse werknemers te verdubbelen de komende jaren en ook in andere delen van de wereld nieuwe arbeidskrachten aan te trekken.