2min

Tags in dit artikel

, ,

Het Japanse SoftBank wil Arm in september op de beurs brengen. Men is op jacht naar een waardering van 60 tot 70 miljard dollar (grofweg 54-64 miljard euro).

Dat stelt Bloomberg News, dat eerder dit jaar berichtte dat de waardering tussen de 30 en 70 miljard zou zitten. Echter zou de AI-hype op de beurs deze verwachtingen bij hebben gesteld. Dat is een ietwat eenvoudige voorstelling van zaken, omdat Arm niet een alternatieve fabrikant is voor GPU-reus Nvidia. Als chipontwerper werkte het juist samen met dat bedrijf voor bijvoorbeeld de Grace Hopper Superchip, een enorm krachtige CPU-GPU-combinatie voor AI-workloads.

Tip: Nvidia’s GH200 Superchip in productie, Big Tech als eerste aan de beurt

SoftBank wilde vorig jaar al Arm op de beurs laten noteren, maar “ongunstige marktomstandigheden” voorkwamen dat destijds.

Lang pad bewandeld

SoftBank probeert al een lange tijd om Arm te verkopen. Zo faalde de beoogde overname door Nvidia in 2021-22, met name omdat mededingingsautoriteiten er een stokje voor staken. Het Britse Arm geniet een unieke positie in de hardware-markt, omdat het vooral geld verdient uit het licenseren van chipontwerpen.

Daar zal het niet vanaf willen stappen, maar een eventuele stap richting het zelf produceren van chips zou de relatieve neutraliteit in het geding brengen en klanten tot concurrenten maken.

Ondanks de misgelopen acquisitie wil Nvidia een “anchor investor” zijn voor Arm, iets dat de waarde van het bedrijf al op voorhand lijkt te verhogen volgens Financial Times. Daar suggereert men overigens dat de mogelijke waardering hoger is dan het bedrijf wellicht verdient. De tijd zal het leren.

Lees ook: ‘Nvidia wil fors in Arm investeren, ook na mislukte overname’

Partners, partners, partners

Arm kan overigens nog altijd rekenen op een grote reeks aan partners. Zo werkt het samen met Microsoft voor Windows 11 on Arm, mag het in Intel-fabrieken chips bakken en heeft het partnerships voor clouddiensten als AWS en Google Cloud. Hiernaast is het met grote overmacht de standaard voor mobiele processoren, zoals de Qualcomm Snapdragons in Android-flagshiptelefoons.