2min

Tags in dit artikel

, ,

SoftBank, het moederbedrijf van Arm, wil een strategische samenwerking aangaan met Samsung. Marktanalisten vermoeden dat de organisatie Samsung probeert te betrekken bij de verkoop van Arm.

Arm ontwikkelt processorarchitecturen voor smartphones. Bijna elke smartphone draait op de technologie. SoftBank nam de Britse organisatie in 2016 over voor 32 miljard dollar. In 2020 bracht Nvidia een bod uit van 40 miljard dollar. SoftBank accepteerde het bod, maar de overname werd afgekeurd door toezichthouders.

SoftBank CEO Masayoshi Son maakte onlangs plannen bekend voor een “strategische samenwerking” tussen Arm en Samsung. Marktanalisten vermoeden dat SoftBank een coalitie van investeerders zoekt voor de aankoop of beursgang van Arm. Samsung zou door de strategische samenwerking bij de coalitie worden betrokken. Reuters vroeg Samsung om een verklaring, maar de Koreaanse gigant weigerde te reageren.

Arm in de etalage

SoftBank maakte in de afgelopen jaren een reeks geflopte investeringen, waardoor de organisatie krap bij kas zit. Vandaar probeert het moederbedrijf Arm te slijten met een beursgang of overname. Een overname heeft de voorkeur, want door de huidige macro-economische omstandigheden levert een beursgang weinig op.

Het probleem is dat de technologie van Arm door de meeste grote processor- en smartphonefabrikanten wordt gebruikt. Wanneer een enkele fabrikant de organisatie probeert op te kopen, dan is is de kans groot dat toezichthouders de deal afwijzen. De koper zou te veel macht krijgen op de smartphone- of processormarkt, waardoor het risico op machtsmisbruik ontstaat.

SoftBank, Arm en Samsung

Het lijkt erop dat SoftBank een gezamenlijke overname probeert te realiseren. Een coalitie van investeerders verhoogt de kans op een succesvolle deal. “Er moet iemand in het midden zijn die bemiddelt om verschillende bedrijven samen te brengen in een consortium, en Son probeert mogelijk zo’n rol te spelen”, vertelde Lee Min-hee, marktanalist bij BNK Investment & Securities, tegen Reuters.

Min-hee sluit niet uit dat SoftBank het dochterbedrijf op een later moment naar de beurs brengt. Volgens de marktanalist is het mogelijk dat SoftBank aandeelhouders zoekt in voorbereiding op een beursgang in 2023. Partijen als Samsung zouden aandelen kunnen voorbestellen tegen een lagere prijs.

Meerdere organisaties zijn geïnteresseerd in de overname van Arm. SK Hynix, een concurrent van Samsung, beweerde in maart 2022 dat het overwoog om Arm met een consortium over te nemen.

Tip: ‘Qualcomm wil in Arm investeren bij beursgang’