3min

Kaspersky heeft bij in elk geval de Europese Commissie en de Russische concurrentiewaakhond een klacht ingediend tegen Microsoft voor machtsmisbruik met Windows Defender. Microsoft probeert onafhankelijke beveiligingsoplossingen uit de markt te drukken in Windows 10. De klacht van Kaspersky is goed onderbouwd en de kans is groot dat concurrenten van Kaspersky op korte termijn hun steun zullen uitspreken.

Kaspersky heeft aangegeven een groot aantal concurrentiewaakhonden aangeschreven te hebben over de werkwijze van Microsoft, maar noemt specifiek de Europese Commissie en de Russische waakhond. Op basis van de voorbeelden die Kasperksy noemt is de kans groot dat er in elk geval een onderzoek gaat komen, mits Kaspersky ook alle voorbeelden goed kan onderbouwen met bewijzen, waar het wel op lijkt.

Eugene Kaspersky, tevens de oprichter van het bedrijf, wil dat de autoriteiten ingrijpen en Microsoft verplichten om een eerlijk speelveld te creeëren voor onafhankelijke software-ontwikkelaars en meer specifiek voor beveiligingsbedrijven. Op dit moment doet Microsoft er alles aan om Windows 10-gebruikers afscheid te laten nemen van hun huidige antivirus-oplossing en te kiezen voor Windows Defender, een oplossing die weliswaar gratis is, maar lang niet zo goed is als de bekende beveiligingsbedrijven. Iets wat we op de Techzine-redactie ook onderschrijven, Microsoft doet beveiliging er een beetje bij en kan bij lange na niet tippen aan de betaalde oplossingen.

Kaspersky wil verder dat nieuwe Windows-versies en updates vroegtijdig beschikbaar worden gemaakt voor beveiligingsbedrijven, zodat zij ervoor kunnen zorgen dat hun software compatible is met de nieuwe versie. Daarnaast wil Kaspersky dat als een nieuwe Windows-versie niet compatible is met huidige software de gebruiker hierover wordt geïnformeerd in plaats van dat de beveiligingssoftware gewoon wordt uitgeschakeld of zelfs gedeïnstalleerd door Microsoft.

Kaspersky noemt een tiental voorbeelden waarop Microsoft actief misbruikt maakt van zijn positie om beveiligingsbedrijven uit de markt te drukken. Het meest bekende voorbeeld is de upgrade naar Windows 10, daarbij werden alle beveiligingsproducten standaard uitgeschakeld en Windows Defender ingeschakeld. De reden hiervoor vanuit Microsoft is dat de software niet compatible was, volgens Kaspersky kregen fabrikanten een week voor de lancering te horen dat hun software niet goed overweg kon met Windows 10 en was er onvoldoende tijd dit nog op te lossen.

Verder geeft Microsoft met regelmaat in Windows 10 een waarschuwing dat Windows Defender is uitgeschakeld, ook als er gewoon een compatible beveiligingsoplossing is geïnstalleerd, bij die waarschuwing staat een hele grote knop waarmee Windows Defender wordt ingeschakeld, maar de geïnstalleerde beveiligingsoplossing van een andere fabrikant wordt uitgeschakeld.

Verder kunnen fabrikanten van beveiligingsoplossingen geen goede meldingen meer tonen in Windows 10 om te waarschuwen dat hun licentie bijna is verlopen, deze worden namelijk alleen in het Windows Security Center getoond en daar komen bezoekers over het algemeen nooit. Als de licentie dan uiteindelijk is verlopen, lost Microsoft dit simpelweg op door automatisch Windows Defender te activeren. De gebruiker krijgt hier verder niets van mee.

Eugene Kasperksy gaat zo nog wel even door om de wanpraktijken van Microsoft op dit gebied aan de kaak te stellen. Wat duidelijk naar voren komt is dat Microsoft enorm pushed op Windows Defender en het voor derden vrijwel onmogelijk is om er tussen te komen en een goede bescherming te leveren, want Microsoft blijft ongevraagd Windows Defender promoten.

Dit riekt naar machtsmisbruik maar het is uiteraard niet aan ons, maar de waakhonden om hier een oordeel over te vellen. Microsoft is eerder veroordeeld voor machtsmisbruik met Internet Explorer, in die tijd probeerde het de browsermarkt te veroveren en met succes. Dat leverde vervolgens wel een dikke boete op en het beroemde browserkeuzescherm, wat de oplossing is in dit verhaal is nog niet duidelijk, maar een onderzoek gaat ongetwijfeld volgen.

Lees ook onze review van Kaspersky Internet Security 2016