2min

Slack is begonnen met het blokkeren van accounts met connecties aan Iran en andere landen. Sommige van de gebruikers zouden nauwelijks banden met Iran hebben en wonen in landen als Canada, Finland en de Verenigde Staten, maar merkten toch dat hun Slack-account ineens gedeactiveerd was.

Dat meldt de BBC vandaag. Het gaat om accounts waarvan de eigenaar op een bepaald moment een bezoek gebracht heeft aan Iran of Noord-Korea. Een gebruiker stelt dat haar account opgeheven werd omdat ze Cuba enige jaren geleden bezocht had. Een andere student uit Canada stelt zijn account verloren te hebben wegens “etnische banden met Iran”.

Bezoekje is genoeg

Mensen wiens account gedeactiveerd is, kregen een bericht van Slack waarin uitleg staat over het gebeurde. Slack schrijft aan hen dat het bedrijf moet voldoen aan economische sancties van de Verenigde Staten en dat het gebruik van producten en diensten in landen en regio’s, waaronder Cuba, Iran, Noord-Korea, Syrië en de Krim verboden is. De geblokkeerde accounts hebben daar volgens Slack een connectie mee.

https://twitter.com/a_h_a/status/1075510422617219077

Het lijkt er echter op dat het bedrijf iets te rigoureus is geweest bij het toepassen van dit handelsverbod. Slack heeft namelijk gekeken naar de geografische locatie van mensen. Een van de gedeactiveerde gebruikers meldt dat een bezoek aan een van de ‘verboden’ landen genoeg was voor een blokkade. “Ik kom uit België. Een paar jaar geleden ben ik naar Iran gereisd”, aldus de gebruiker.

Een bedrijf stelt dat het ook met grote gevolgen van dit besluit van Slack te maken heeft, nadat zijn Chief Technology Officer een bezoek bracht aan de Krim. “Zijn account is nu geblokkeerd, waardoor de workspace geen admin meer heeft”, aldus een collega van de CTO.