The Guardian doet vandaag weer een boekje open over de NSA en ook over Microsoft. Volgens de Britse krant heeft Microsoft nauw samengewerkt met de NSA om de encryptie van communicatie van gebruikers te omzeilen en inzichtelijk te maken voor de NSA. Dit zou blijken uit documenten die Edward Snowden aan The Guardian heeft overhandigd.

In de documenten die Snowden overhandigde aan The Guardian staat beschreven hoe de NSA en verschillende bedrijven in Sillicon Valley in de afgelopen drie jaar samenwerkten. In de documenten die de krant vandaag naar buiten brengt moet vooral Microsoft het ontgelden. Zo heeft de softwaregigant de NSA geholpen met het omzeilen van de eigen beveiliging, zodat de NSA webchats kan onderscheppen op de webmailsite Outlook.com. Ook had de NSA al toegang tot alle e-mail van Outlook.com en Hotmail.com. Microsoft werkte dit jaar nog samen met de FBI om het PRISM-systeem toegang te geven tot de cloudopslagdienst SkyDrive. Hierdoor kan PRISM nu de bestanden van 250 miljoen gebruikers wereldwijd monitoren.

In juli vorig jaar liet de NSA weten dat een nieuwe mogelijkheid ervoor heeft gezorgd dat het aantal Skype-videogesprekken dat kan worden verzameld via PRISM is verdrievoudigd. Al het materiaal dat wordt verzameld via PRISM wordt automatisch gedeeld met de FBI en de CIA, aldus de documenten. PRISM wordt beschreven als een teamsport.

Met het publiekelijk uitlekken van deze informatie zal de relatie tussen de techgiganten in Sillicon Valley en de Amerikaanse regering nog verder onder druk komen te staan. De bedrijven willen namelijk graag transparanter communiceren over wat ze nou precies wel en niet delen met de Amerikaanse inlichtingendiensten, maar dat mogen ze op dit moment niet. Op deze manier kan alle informatie die The Guardian publiceert ook zorgen voor negatieve reclame voor de techbedrijven.

Edward Snowden, die alle documenten aan The Guardian heeft overhandigd, is op dit moment op de vlucht voor de Amerikaanse autoriteiten. Hij was in eerste instantie gevlucht naar Hong Kong, maar zit nu vast op de internationale terminal van de luchthaven van Moskou. Het lijkt erop dat hij asiel gaat krijgen in Zuid-Amerika en daar naartoe zal vluchten.

Microsoft heeft in een reactie laten weten dat het bedrijf zich inzet voor zijn klanten en ook de wet zeer serieus neemt. Daarom worden alle aanvragen aandachtig bestudeerd en geweigerd indien ze ongeloofwaardig zijn. Als laatste benadrukt Microsoft dat alleen via deze aanvragen data verkregen kan worden, de NSA heeft geen vrije toegang tot data van diensten als SkyDrive, Outlook.com, Skype of andere Microsoft-producten. Microsoft zou graag transparanter willen zijn over de aanvragen zodat iedereen de problemen begrijpt, maar wordt beperkt door de autoriteiten.