De Amerikaanse inlichtingendienst NSA, werkt nog veel nauwer samen met de Amerikaanse techbedrijven dan tot op heden is erkent. Dat blijkt uit een nieuwe uitgelekte Powerpoint presentatie en berichtgevingen van Reuters en Bloomberg. De NSA zou realtime toegang hebben tot gegevens van grote Amerikaanse techbedrijven. Enige vraagteken hierin is of dat deze techbedrijven volledig op de hoogte zijn hoeveel toegang de NSA werkelijk heeft.

In elk geval wordt er ook enorm veel samengewerkt waar beide partijen goed van op de hoogte zijn. Zo wordt er opnieuw aangegeven dat Microsoft vrijwillig lekken in software doorgeeft aan de NSA en andere overheden wereldwijd, alvorens zij deze gaan dichten. Dit wordt gedaan onder de noemer van risico inschatting en management, maar de inlichtingendiensten kunnen deze lekken natuurlijk ook prima gebruiken om inlichtingen te verzamelen op machines die zij ‘interessant’ vinden.

Ook zou Mcafee een direct lijntje hebben met de NSA, FBI en CIA. Mcafee houdt nauwlettend het globale internetverkeer, maar ook cyberaanvallen en spionage in de gaten. Alle relevantie informatie zou vervolgens worden doorgestuurd richting de inlichtingendiensten.

De techbedrijven zouden echter niet altijd direct contact hebben met de inlichtingendiensten omdat dit, als het bekend wordt, schade kan toebrengen aan de internationale relaties van de bedrijven. Aangezien deze grote techbedrijven klanten over de hele wereld bedienen. Daarom zouden er verschillende bedrijven tussen zitten die gebruikt worden om informatie uit te wisselen.

Al met al lijkt het erop dat het einde van de PRISM-gate nog lang niet in zicht is.