2min

De Microsoft-watcher, Mary Jo Foley, meldt op basis van bronnen dat Microsoft aan een tweede spraakassistent voor zakelijk gebruik. Deze nieuwe spraakassistent wordt op dit moment al intern getest door Microsoft-personeel. Er is zelfs al een app verschenen in de Windows Store genaamd "Work assistent". Wat de exacte relatie is tussen deze nieuwe spraakassistent en Cortana, de al aanwezige spraakassistent in Windows Phone 8.1, is onduidelijk.

Volgens Foley werkt niemand minder dan Bill Gates mee aan de nieuwe zakelijke spraakassistent. Vorig jaar besloot Gates terug te keren bij Microsoft als adviseur voor bepaalde nieuwe producten. Dit is dus kennelijk een van deze producten, aangezien Gates zijn tijd alleen zal willen besteden aan nuttige projecten is dit duidelijk een product om in de gaten te houden.

Waarin "Work Assistent" zich gaat onderscheiden van Cortana is nog niet helemaal duidelijk, mogelijk wordt het een onderdeel van Cortana want twee verschillende spraakassistenten naast elkaar lijkt mij erg verwarrend voor de gebruiker. Het idee achter Work Assistent zou zijn dat deze vooral gericht is op zakelijke toepassingen zoals Office. Een mogelijke handige toepassing van deze spraakassistent is het doen van presentatie. Dat je met een simpel spraakcommando een Powerpoint-presentatie van je OneDrive kan openen en vervolgens een presentatie kan houden. Eventueel kan je ook met spraak de volgende slide aanroepen.

Microsoft heeft zelf nog niets bekendgemaakt over deze nieuwe spraakassistent, maar zal deze ongetwijfeld in de komende maanden gaan presenteren als onderdeel van Windows 10. Mogelijk komt er een previewversie van deze assistent beschikbaar als ook Windows 10 voor smartphones beschikbaar komt. Op dit moment is er alleen een previewversie van Windows 10 voor pc’s en tablets beschikbaar.

Lees de Techzine review over de Windows 10 Technical Preview Build 9926 voor pc’s en tablets.