Google heeft de afgelopen jaren extreem zwaar ingezet op Google+ maar helaas zonder succes. Google hoopte gebruikers zover te krijgen dat ze Facebook zouden inruilen voor Google+, maar dat gebeurde niet. Gebruikers bleven trouw aan Facebook en als er al van een overstap sprake was, dan was dat richting Instagram en Snapchat. Google+ wordt nu langzaam losgekoppeld van andere Google-diensten.

Het sociale netwerk van Google zit verweven in alle Google-diensten. Als je een Gmail-adres wilde aanmaken kreeg je een Google+-account cadeau, wilde je reageren op YouTube dan moest je een account hebben op Google+. Alles werd aan elkaar geknoopt en Google+ werd de centrale plek voor je profiel bij Google waar alle gegevens samen werden gevoegd.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en heeft Google door dit allemaal te verplichten gebruikers proberen te dwingen gebruik te maken van Google+. Dat heeft echter niet mogen baten want Google+ kent weliswaar veel actieve gebruikers, mede door Gmail en YouTube, maar Google+ wordt niet echt actief gebruikt.

Google is het afgelopen jaar al begonnen met het loskoppelen van diensten, zo is Hangouts nu een zelfstandige dienst. Is de foto-app van Google+ ook zelfstandig geworden en nu heeft Google bekendgemaakt dat het druk bezig is om Google+ en YouTube los te koppelen van elkaar. Je hebt straks geen account meer nodig op Google+ om op YouTube te kunnen reageren. Een YouTube-account komt weer helemaal los te staan van Google+. Het bedrijf laat echter ook meteen weten dat je nog geen pagina’s moet verwijderen op Google+ want dan verdwijnt je YouTube-kanaal ook. Het bedrijf heeft nog enkele weken nodig om alles goed los te koppelen.

De grote vraag is natuurlijk wat er gaat gebeuren als Google+ straks weer een compleet zelfstandige dienst is en er geen andere diensten meer afhankelijk van zijn. Het antwoord ligt voor de hand, maar of Google ook echt de stekker eruit zal trekken moeten we nog maar zien. Daarnaast komt meteen de vraag boven drijven of dit de laatste poging was van Google qua sociale media. Het lijstje met gefaalde sociale media projecten van Google wordt zo wel steeds langer; Google+, Google Buzz, Google Wave, Blogger en Orkut.