KPN heeft bekendgemaakt dat het dit jaar nog gaat stoppen met zijn clouddienst Online Opslag. Het bedrijf raadt zijn zakelijke gebruikers aan de bestanden te migreren naar Microsoft OneDrive. Er bleek te weinig vraag te zijn naar Nederlandse cloudopslagdiensten.

Enkele jaren geleden sprongen de clouddiensten voor online opslag als paddestoelen uit de grond even leek het erop dat er goed geld mee verdiend kon worden. Ongetwijfeld ook de reden dat KPN besloot in deze markt te stappen. Het adverteerde daarnaast met de Nederlandse cloud, dat de data in Nederland werd opgeslagen en niet op servers in de Verenigde Staten, waardoor de Amerikaanse overheid ook indirect toegang had tot je data.

Nu enkele grote techgiganten massaal gratis opslagruimte aanbieden viel er nog maar weinig geld te verdienen aan online opslagruimte. Daarnaast viel de vraag naar Nederlandse opslag in de zakelijke markt ook tegen aldus KPN. Hierdoor heeft het bedrijf besloten om dan maar te stoppen met dienst. KPN blijft wel actief op de online opslagmarkt voor grote bedrijven onder de naam Cloud NL.

Kleine ondernemers wordt nu aangeraden om over te stappen naar OneDrive, de clouddienst van Microsoft. Daarbij wordt de data weliswaar in Nederland opgeslagen, maar hebben de Verenigde Staten wel indirect toegang tot de data. Iets waarmee KPN mogelijk de zakelijke klanten heeft binnengehaald.