Microsoft heeft plannen gepresenteerd voor een nieuwe cyber beveiliging, het bedrijf gaat het "Cyber Defense Operations Center" oprichten, een hoog geschoold team van mensen die direct kunnen reageren op aanvallen tegen Microsoft of producten van het bedrijf. Het team zal 24 uur per dag actief zijn.

Het nieuwe "Cyber Defense Operations Center" zal gevestigd worden in het hoofdkantoor van Microsoft in Redmond. Daar zal het team 24 uur per dag alle mogelijke dreigingen in de gaten houden en indien nodig actie ondernemen. Dit kan ondersteuning geven aan een enterprise-klant zijn, maar ook ingrijpen wanneer iemand de cloudomgeving van Microsoft weet binnen te dringen, het afweren van DDOS-aanvallen en het in kaart brengen van grote beveiligingslekken in Microsoft producten.

Microsoft vergelijkt het Operations Center met de Situation Room van de Amerikaanse president. Hoewel dat een stevig vergelijking is, is het opzetten van een dergelijk center niet zo uniek en voor een bedrijf als Microsoft ook geen overbodige luxe. Het klinkt heel innovatief en veilig om een een beveiligingsteam te hebben dat 24 uur actief is, maar het is helemaal niet zo nieuw. Vrijwel alle grote beveiligingsbedrijven zoals Kaspersky, McAfee en Symantec hebben beveiligingsspecialisten die rond de klok actief zijn om direct in te kunnen spelen op acute gevaren. Vaak zijn deze teams op meerdere plekken gevestigd over de wereld zodat ze actief zijn in verschillende tijdzones, Microsoft kiest ervoor het hele team in Redmond te vestigen, waardoor ze in ploegendienst zullen gaan werken.

Het grote verschil is alleen dat Microsoft zijn team inzet om de eigen cloud en producten te beveiligen en de beveiligingsbedrijven alle mogelijke hacks en malware in de gaten houden. Dit is ook een van de redenen waarom beveiligingsproducten van deze specialistische bedrijven vaak veel beter zijn dan de ingebakken malware-bescherming in Windows. Voor enterprise-klanten is het een prettige gedachten dat Microsoft nu rond de klok beschikbaar is in het geval van nood.