1 min

In Windows 8 introduceerde Microsoft zogenaamde Placeholders in de OneDrive-app, hierdoor kon je via de Verkenner bestanden benaderen die niet op je pc stonden, maar wel in je OneDrive. Aangezien dit visueel identiek was aan lokale bestanden zorgde het nog weleens voor verwarring. In Windows 10 zit de functie niet omdat OneDrive flink op de schop is genomen, nu meldt Microsoft dat de functie weer terug gaat komen.

Wanneer Microsoft de Placeholders precies gaat herintroduceren in OneDrive voor Windows 10 is niet duidelijk, maar wij vermoeden in de Redstone 2 update die voor begin 2017 gepland staan. We gaan er niet vanuit dat Microsoft die er even tussendoor fietst. De functie krijgt daarnaast een andere naam, Microsoft gaat het On-Demand Sync noemen.

Tijdens de Ignite-conferentie toonde Microsoft een preview van de functie. In totaal was er een OneDrive-map zichtbaar met 9GB aan content, terwijl die op de harde schijf slechts 3MB in beslag nam. Het idee is dat een gebruiker de bestanden gewoon kan benaderen in de verkenner, maar dat ze pas worden gedownload als de computer ze wil openen.

Om gebruikers beter duidelijk te maken dat de bestanden niet lokaal zijn opgeslagen, maar in de cloud, wordt er linksonder een cloudicoontje afgebeeld, daarnaast wordt het complete icoon voorzien van een lichtere kleur.