3min

Veeam heeft het Veeam Data Platform geïntroduceerd. Dit platform moet bedrijven met een allesomvattend platform meer beschermings-, herstel- en hybride cloudfunctionaliteit bieden. Veeam gelooft zo in zijn eigen kunnen, dat het zelfs bij de Premium-versie een garantie biedt die de kosten voor gegevensherstel bij een ransomware-aanval vergoedt.

Het nu gepresenteerde dataplatform is volgens Veeam een allesomvattend platform dat de meest geavanceerde mogelijkheden biedt voor (data)bescherming, dataherstel en hybride cloudfunctionaliteit. Het platform richt zich in het bijzonder op een drietal terreinen; gegevensbescherming, gegevensherstel en het bieden van de vrijheid om overal back-ups van te kunnen maken en de data te gebruiken. Dit ongeacht het platform, oplossingen of de omgeving waarbinnen deze gegevens en applicaties zich bevinden.

De databeschermings-, -herstel en -beweegmogelijkheden gelden daarom onder meer voor data in cloudgebaseerde, virtuele, fysieke, SaaS- en Kubernetes-applicaties. Ook is het platform wars van enige vendor lock-in, zo stelt Veeam. Verder moet het platform bedrijven helpen bij het overwinnen van allerlei dagelijkse problemen, zoals storingen, maar ook aanvallen met ransomware.

VBR v12 is de basis

Het Veeam Data Platform, waarin Veeam Backup & Replication (VBR) v12 de basis vormt, heeft voor deze laatste functionaliteit meer dan 500 nieuwe functies en verbeteringen gekregen. Nieuwe features zijn direct-to-object storage back-ups, een betrouwbare ‘immutability’ voor iedere workload, meer cyber resilience door onder meer automatisering, herstelorkestratie voor alle workloads en zero-trustfunctionaliteit als MFA, wachtwoordloze service accounts en ondersteuning voor Kerberos en IPv6.

Daarnaast biedt de integratie van VBR v12 in het platform geoptimaliseerde functionaliteit voor hybrid cloudomgevingen en mogelijkheden voor partners. In dit laatste geval is dit de beschikbaarheid van de Veeam Universal Storage API 2.0 en de nieuwe Smart Object Storage API. De eerste partners die al met Veeam hiervoor samenwerken zijn Pure Storage, Scality en Object First.

Drie versies

Het Veeam Data Platform is beschikbaar in drie versies die allemaal over VBR v12 en Instant Recovery beschikken; de Foundation-, de Advanced- en de Premium Editions. In aanvulling op de genoemde standaardmogelijkheden, dit is de Foundation Edition, biedt de Advanced Edition bijvoorbeeld ook een integratie met Veeam ONE voor meer intelligente monitorings- en observatiefunctionaliteit. Dit voor het identificeren en oplossen van back-upproblemen voordat ze ontstaan.

De Premium Edition biedt naast VBR v12, Veeam ONE ook de Veeam Recover Orchestrator (VRO). Deze versie voegt volledige automatisering toe voor complexe herstelprocessen met bijna nul Recovery Point Objectives (RPO’s). Het testen wordt hiermee volledig geautomatiseerd en is een volledig herstel mogelijk met een enkele muisklik, zo stelt Veeam.

Veeam Ransomware Warranty-garantie

Veeam is zo overtuigd van zijn beschermings- en herstelfunctionaliteit, dat het bij de Premium Edition van het Veeam Data Platform een garantie geeft dat het in het geval een klant toch door een ransomware-aanval wordt getroffen. De herstelwerkzaamheden worden dan tot een bepaald bedrag vergoed.

Meer concreet is betekent de Veeam Ransomware Warranty dat bij een geslaagde ransomware-aanval de herstelkosten tot een bedrag van 5 miljoen dollar worden vergoed. De garantiestelling komt met een service level agreement (SLA) voor ondersteuning binnen 30 minuten, een eigen accountmanager, driemaandelijkse gezondheidscontroles voor best-practice-operaties en optionele ontwerp- en installatieservices via een Veeam Accredited Service Provider. Om je als organisatie op de garantie te beroepen moet je omgeving dus wel aan de best practies van Veeam voldoen en moet je dit ook actief laten onderhouden door een Veeam partner.

Mocht het tot een aanval komen, dan zal Veeam zijn Veeam Ransomware SWAT-team inzetten voor hulp bij een ransomware-aanval. Dit is een team van beveiligingsexperts die zijn opgeleid in het herstel van gegevens.

Het Veeam Data Platform en ook de ransomware-garantie zijn per direct beschikbaar.

Lees ook: Veeam legt de lat hoger met object storage en Salesforce features