2min

Volgens de laatste berichten is Microsoft begonnen met het testen van de Surface Phone, de smartphone die echt weer innovatie moet gaan brengen in de smartphonemarkt. Het toestel zal voorzien zijn van Windows 10 Mobile en kan niet alleen Windows Store-apps draaien in Continuum maar ook x86-apps.

Microsoft wil de laptops en pc’s van mensen gaan vervangen met de Surface Phone in combinatie met Continuum. Met Continuum is het mogelijk om een beeldscherm, toetsenbord en muis aan te sluiten op een Windows 10 Mobile-smartphone en deze vervolgens te gebruiken als pc. Het nadeel aan Continuum is dat je alleen Windows Store-apps kan gebruiken en het aanbod daarin is niet groot genoeg.

Met de Windows 10 Redstone 3 update wordt dat probleem mogelijk opgelost. Microsoft komt met een x86-emulator die kan werken op ARM64. Hierdoor wordt het mogelijk om oude vertrouwde x86-applicaties te draaien op een smartphone die wordt aangedreven door een ARM-processor. In theorie kan je dan Photoshop draaien op je smartphone.

De vraag is nog even hoe goed dit allemaal gaat werken, maar dat Microsoft een grote stap voorwaarts wil maken met zijn Surface Phone is geen geheim. Volgens bronnen zou het bedrijf inmiddels druk bezig zijn met de testfase van de Surface Phone, wanneer deze op de markt komt is echter nog onduidelijk. Eerder wezen bronnen nog op komend voorjaar, maar nu wordt er gesproken over eind volgend jaar.

Dit komt voornamelijk doordat we komend voorjaar eerst nog de Redstone 2-update krijgen die Microsoft de Creators Update heeft genoemd. De x86-emulator zou pas in Redstone 3 zitten die eind 2017 beschikbaar komt. Aangezien het alweer even geleden is dat er nieuwe Windows 10-smartphones zijn verschenen is het te hopen dat Microsoft eerder met de Surface Phone komt.

Wat betreft de specificaties, Microsoft zou gekozen hebben voor een 5,5 inch scherm met een QHD-resolutie en een Qualcomm Snapdragon 835 processor gecombineerd met 6GB aan werkgeheugen. Daarnaast moet een goedkoper model komen met ongeveer dezelfde specificaties maar mogelijk een minder krachtige processor en minder werkgeheugen, dat model zal mogelijk geen Continuum ondersteunen. Microsoft zou overwegen een consumenten en een zakelijk model uit te brengen.