2min

Opnieuw verschijnen er berichten online dat Microsoft werkt aan een Surface Phone, deze staat naar verluidt op de planning voor april 2017, wanneer ook de Windows 10 Redstone 2-update moet verschijnen. De belangrijkste vernieuwing moet dan de mogelijkheid zijn om win32-apps te draaien op Windows 10 Mobile in Continuum.

Microsoft heeft tot op heden weinig succes op de smartphonemarkt en de introductie van de nieuwe vlaggenschepen, de Lumia 950 en de Lumia 950 XL (review) brengen daar ook niet veel verandering in. Het lijkt zich bewust van de competitieve markt en is ook bereidt investeringen te doen. Zo heeft het momenteel een actie waarbij je een Lumia 950 cadeau krijgt als je een Lumia 950 XL koopt.

Microsoft heeft echter een lange adem en plant voor volgend jaar een Surface Phone waarmee het hoopt op meer succes. De Surface Phone moet straks een echt alternatief voor een computer worden, zo zou Microsoft de mogelijkheid willen bieden om win32-apps te draaien op de Surface Phone. Hiermee kan je dus de bekende en vertrouwde desktopapplicaties, zoals bijvoorbeeld Adobe Photoshop, uitvoeren op je Windows 10-smartphone in Continuum.

Met Continuum is het mogelijk om je Windows 10-smartphone te verbinden aan een monitor, toetsenbord en muis om de hele Windows 10-omgeving op te schalen naar een pc-omgeving die dus draait op je smartphone. De vraag is alleen of Microsoft gaat kiezen voor een mobiele Intel processor om deze win32-apps te draaien, of dat het bedrijf net als HP een cloudomgeving inzet waarmee je kan verbinden en waar de applicatie dan wordt uitgevoerd.

Er is nog veel onduidelijkheid over de plannen van Microsoft op het gebied van mobiel en het Windows 10 Mobile-besturingssysteem, wat we wel weten is dat Microsoft er de komende jaren nog flink in gaat investeren. Of de Lumia-serie in de toekomst blijft bestaan is ook onderwerp van veel geruchten, wij rekenen erop van wel, omdat Microsoft met de Surface-serie alleen maar high-end producten maakt en een bedrijf als Microsoft ook zeker in het middensegment actief moet blijven met smartphones.