De geruchten gaan al langer de ronde dat Microsoft werkt aan eigen Surface-smartphones en dat het Lumia merk mogelijk het veld moet ruimen. Volgens de laatste geruchten zou Microsoft begin 2017 drie high-end Surface-smartphones op de markt willen brengen met het Windows 10 Mobile-besturingssysteem.

Microsoft zou met zijn Surface-phones alleen de bovenkant van de markt willen bedienen, het zou werken aan maar liefst drie toestellen die allemaal begin 2017 op de markt moeten verschijnen. Mogelijk wordt de Lumia-serie dan gestaakt of ingezet voor het midden en lagere segment.

De drie high-end smartphones zouden echt gericht zijn op prosumers en zakelijke gebruikers. Met de Surface-smartphones zou Microsoft opnieuw een poging willen doen voet aan de grond te krijgen op de smartphonemarkt. De vraag is natuurlijk of het bedrijf er nog tussen weet te komen, Android en iOS zijn enorm dominant en elke speler met een alternatief besturingssysteem heeft tot op heden gefaald.

Microsoft heeft met Windows 10 wel een kans als de ontwikkeling van universele apps van de grond komt en bedrijven ook echt apps gaan bouwen die geschikt zijn voor zowel pc’s als smartphones. Zover is het op dit moment echter nog niet. De Windows Store komt wel van de grond, maar het tempo is niet bijster hoog.

Microsoft heeft op dit moment al diverse andere Surface-producten waaronder de Surface, Surface Pro en Surface Book. De Surface Pro is zonder twijfel het meest succesvolle product, deze tablet met toetsenbord-cover heeft beter gepresteerd dat Microsoft zelf had verwacht en heeft de pc-markt nog enige opleving gegeven. Inmiddels maken allerlei fabrikanten zogenaamde Surface-clones volgens hetzelfde principe, zelfs Apple met de iPad Pro.

De Surface Book is een laptop die tot op heden alleen beschikbaar is gekomen in de Verenigde Staten en een handje vol Europese landen, maar niet in de Benelux. Waarschijnlijk verschijnt er later dit jaar een Surface Pro 5 en een Surface Book 2, mogelijk komt de Surface Book dan wel beschikbaar in de Benelux. De Surface-producten zijn wel altijd producten van hoge kwaliteit met goede specificaties en een wat hoger prijskaartje. Microsoft probeert met deze merknaam alleen kwalitatieve producten te maken, in die lijn past dus ook de strategie dat er alleen high-end smartphones zouden verschijnen.

De belangrijkste vraag zal zijn hoe Microsoft zich gaat onderscheiden op de smartphonemarkt, want dat is enorm lastig. In elk geval rekenen we op een behuizing van magnesium, zoals bij de Surface Pro en Surface Book ook het geval is. Verder zou Microsoft kunnen kiezen voor Intel-chips op het x86-platform, waarmee het Continuum verder kan uitbreiden en zelfs win32-apps kan draaien op een smartphone.

Geruchten over de Surface Phone zijn er echter al geruime tijd, maar tot op heden is er niet echt bewijs geleverd. Begin 2017 klinkt ook opnieuw erg ver weg en maakt het voor Microsoft niet makkelijker om voet aan de grond te krijgen in de mobiele markt.