2min

Eind 2017 kunnen Windows Mobile 10-smartphones waarschijnlijk ook oude vertrouwde x86-applicaties draaien. Microsoft werkt aan een emulator om x86-applicaties te draaien op een systeem dat wordt aangedreven door een ARM-processor. Hierdoor wordt het aanbod in applicaties dat op een Windows 10 Mobile-smartphone kan draaien fors uitgebreid.

Mary Jo Foley, de meest bekende Microsoft-watcher, heeft laten weten dat Microsoft werkt aan een emulator voor x86-applicaties. Deze emulator moet beschikbaar komen in de Red Stone 3-update die voor eind 2017 op de planning staat. In het voorjaar van 2017 verschijnt eerst nog de Red Stone 2-update of zoals Microsoft het inmiddels noemt, de Creative Update.

Microsoft zou samenwerken met HP om dit mogelijk te maken, met de introductie van de HP Elite x3, zagen we de eerste poging om x86-applicaties mogelijk te maken op Windows 10-smartphones. HP doet dit door de applicaties te virtualiseren in de cloud. Met verschillende high-end Windows 10-smartphones is het mogelijk over te schakelen naar Continuum, dit is mogelijk door een monitor, toetsenbord en muis aan te sluiten op de smartphone. Hierdoor wordt er een volledige Windows 10 desktopomgeving getoond op de monitor die vanaf de smartphone draait.

Aangezien alle smartphones op zogenaamde ARM-chips draaien, op dit moment alleen nog die van Qualcomm, is het onmogelijk om x86-applicaties te draaien, die kunnen namelijk alleen overweg met AMD- en Intel-processoren. Dat probleem wil Mirosoft gaan oplossen met een emulator die de naam CHPE heet. De C zou voor Cobalt staan en de letters HP voor het bedrijf HP. De letter e is nog onduidelijk.

Mocht Microsoft erin slagen om een goede emulator te bouwen waardoor vrijwel alle applicaties kunnen draaien op een smartphone, dan heeft het Windows 10-ecosysteem weer ineens een grote toekomst. De smartphones beschikken tegenwoordig over enorm veel rekenkracht en komen steeds dichter in de buurt van de rekenkracht van laptops. Hierdoor kan een Windows 10-smartphones straks al je mobiele apparaten vervangen.

Eerder schreven we al een blog over de kansen van Windows 10 Mobile.