Microsoft heeft het uitrollen van nieuwe Windows 10 Insider Preview builds tijdelijk gepauzeerd, zowel op de Fast als de Slow ring komen er even geen nieuwe build beschikbaar. Microsoft is namelijk bezig om het huidige update platform te vervangen voor een nieuw systeem, dat beter en efficiënter te werk moet gaan. Vorige maand presenteerde Microsoft het Unified Update Platform (UUP) voor Windows 10, nu moet het platform actief gaan worden.

Het overstappen op een nieuw updateplatform is een enorme operatie en daarom maakt Microsoft dankbaar gebruik van het Windows Insider-netwerk. Het nieuwe Unified Update Platform zal niet langer op basis van je Windows-versie nieuwe updates naar het systeem gaat pushen, maar zal het systeem analyseren en op basis daarvan een updatepakket samenstellen. De bedoeling is dat je dan maar één of enkele grote updates hoeft te downloaden en te installeren om weer een volledig bijgewerkt systeem te hebben. Ondanks dat je straks één of meerdere grotere updates moet binnenhalen zullen deze qua bestandsgrootte zo’n 35 procent kleiner zijn ten opzichte van alle losse updates bij elkaar opgeteld. Ook moet het hele updateproces veel sneller verlopen, omdat het systeem veel minder handelingen hoeft te verrichten. Wel zal Microsoft in de cloud veel meer rekenkracht nodig hebben om de updates voor elk systeem op te bouwen en klaar te zetten. Al zal er natuurlijk ook veel overlap zijn in de te updaten systemen.

Om updates te gaan verspreiden naar de Windows Insiders en dit goed te testen, moeten de updates tijdelijk worden gepauzeerd en moet er bij Microsoft in de cloud het nodige worden aangepast. Daar is het bedrijf nu mee bezig.

Het UUP maakte in november zijn debuut op Windows 10 Mobile-apparaten met buildnummer 14959, maar nu moet het systeem ook naar de pc’s en tablets komen. De bedoeling is dat binnenkort de eerste updates naar Windows Insiders worden uitgerold via het UUP. Voor alle normale Windows 10-gebruikers zal de overstap naar het UUP plaatsvinden wanneer ze Redstone 3 installeren, oftewel de Creators Update die komend voorjaar verschijnt.