1 min

Google gaat een poging doen om ook dominant te worden in de besturingssystemen voor IoT-apparaten. Met het nieuwe Android Things kunnen ontwikkelaars apps gaan ontwikkelen voor allerlei apparaten, niet alleen sensoren en thermostaten maar ook koelkasten, printers, stofzuigers en andere producten.

Google introduceerde in 2015 al Brillo als besturingssysteem voor het Internet of Things, maar Brillo lijkt nu te worden vervangen en geüpgraded door Android Things. Het grote voordeel van Android Things is dat Android-ontwikkelaars die al bekend zijn met het bouwen van Android-apps in een vertrouwde omgeving met vertrouwde API’s en diensten kunnen werken. Om apps te ontwikkelen voor Android Things kan namelijk gewoon Android Studio gebruikt worden, evenals het Google Cloud Platform, Play Services en de Android-SDK.

Google gaat verder het Android Things-besturingssysteem voorzien van updates, zodat het altijd bijgewerkt, veilig en bruikbaar is. Hoe dit precies in de toekomst uit gaat pakken is nog even afwachten.

Naast Brillo heeft Google ook nog Weave, dat is de communicatielaag die IoT-apparaten gebruiken om te communiceren. Weave wordt ook onder meer door alle Nest-producten gebruikt, maar inmiddels zijn ook een hele hoop andere fabrikanten ingestapt in Weave en ondersteunen dit protocol, bijvoorbeeld Belkin, Honewell, de bekende Philips Hue-lampen, Samsung SmartThings en TP-Link. Het Weave-protocol krijgt nu ook een fikse update, deze moet ervoor zorgen dat veel meer apparaten gebruik kunnen gaan maken van Weave en niet alleen de eenvoudige smarthome-producten.

In 2017 zal duidelijk moeten worden of fabrikanten massaal gaan instappen op Android Things.