Google lanceert vandaag officieel Things, zijn IoT-platform. Android Things-apparaten zullen drie jaar lang direct updates ontvangen van Google. De lancering is een mooie prestatie, waar het bedrijf lange tijd aan gewerkt heeft. In 2016 werd het platform namelijk al aangekondigd.

Na acht ontwikkelaarspreviews en veel proefversies, heeft Google eindelijk een eerste versie af weten te krijgen. Daarmee worden IoT-apparaten als het goed is beter beveiligd en krijgt Google meer controle over de aangekoppelde apparaten. Het systeem moet vooral een belangrijk probleem op de IoT-markt oplossen, namelijk van uitblijvende updates.

Drie jaar lang updates

Veel van de IoT-producten die beschikbaar zijn, ontvangen slechts sporadisch nieuwe versies van de software – als die er überhaupt al komen. Google wil dat probleem op te lossen en doet dat op een handige manier. Aangekoppelde apparaten die gebruik maken van het platform, krijgen drie jaar lang gratis updates.

Daarom schakelt Google binnen het besturingssysteem standaard updates in. Die worden elke maand, samen met beveiligingsupdates en de sporadische grote OS-update, uitgerold. Zodra de drie jaar van updates voorbij zijn, biedt Google nog andere opties voor uitgebreide ondersteuning, zodat eventuele kwetsbaarheden gewoon opgelost worden.

Om ervoor te zorgen dat Android Things-apparaten eenvoudig van updates voorzien kunnen worden, heeft Google besloten slechts bepaalde hardware te ondersteunen. Het gaat om System-on-Modules gebaseerd op de NXP I.MX8M, Qualcomm SDA212, Qualcomm SDA624 en MediaTek MT8516.