Het is nog afwachten tot de eerste echte opvouwbare smartphone uitgebracht wordt. ZTE, een bedrijf dat goedkope Android-telefoons maakt, pretendeert alvast voorloper te zijn. Het bedrijf heeft een eigen visie op de opvouwbare telefoon uitgebracht. De Axon M doet denken aan de Nintendo DS, maar ook aan de ouderwetse klaptelefoons.

De Axon M is 12,1 millimeter dik en beschikt over twee beeldschermen. In het midden loopt een scharnier. Die scheidt de twee 5,2-inch schermen, die allebei beschikken over een resolutie van 1080p. Gecombineerd biedt de smartphone 6,75-inch, een 8:9 aspect ratio en een 1920 bij 2160 display. Kortom: het formaat dat je ook bij een kleine tablet zou verwachten.

De processor is een Snapdragon 821, de beste chip van Qualcomm van 2016. Die chip beschikt over 4 gigabyte aan werkgeheugen en verder is er 64 gigabyte aan opslaggeheugen. De telefoon heeft een accu met capaciteit van 3180 mAh, en er is nog een 20 MP-camera. Verder zijn er een paar geinige extra’s: een 3.5mm ingang, een dubbele speaker en microSD-ingang.

Speciale modi

De Axon M draait op Android 7.1 Nougat. Dankzij de ingebouwde split-screen mogelijkheden, kan op allebei de schermen een afzonderlijke app gedraaid worden. Maar ZTE brengt nog drie andere modi naar de telefoon. Zo is er de speciale Extended Mode, die zaken weergeeft alsof er maar één scherm is (waarbij je dus de naad in het midden ziet).

Daarnaast beschikt de ZTE Azon M over een Mirror mode, waarbij de content die op de twee schermen te zien is, gedupliceerd wordt. Tot slot is er ook nog een ‘traditionele’ modus, waarbij het extra scherm uitgeschakeld is. De telefoon beschikt opmerkelijk genoeg niet over een 360-graden scharnier, maar een die 180-graden kan draaien. Daarmee zijn er maar een paar modi beschikbaar; zo kan de telefoon in eenzelfde tentmodus gebruikt worden als de meeste 2-in-1 laptops.

Eerste echte opvouwbare telefoon

De ZTE Axon M wordt op de markt gezet als een opvouwbare smartphone, maar eigenlijk gaat het gewoon om een klaptelefoon met een scharnier in het midden. De ‘echte’ opvouwbare smartphone laat dus nog even op zich wachten. Naar het schijnt heeft Samsung er een in ontwikkeling en gaat die straks de Galaxy X heten. De Samsung-versie zou bestaan uit een enkel flexibel OLED-paneel, dat kan buigen. Zoiets lijkt dichter in de buurt te komen van wat we zijn gaan verwachten van een opvouwbare smartphone. Maar tot die er zijn, heeft ZTE wel een geinige oplossing bedacht.