2min

YouTube-video’s worden nu meer dan 100 miljoen uur per dag bekeken op televisies wereldwijd. Dat heeft Google CEO Sundar Pichai vandaag onthuld. Het bedrijf noemde de videodienst nog altijd een van zijn belangrijkste bronnen van omzet. “De groei van YouTube blijft spectaculair,” aldus Pinchai.

Het is voor het eerst dat Google een blik geeft op kijkcijfers op een bepaald type apparaat. Eerder dit jaar liet het bedrijf nog weten dat gebruikers elke dag meer dan 1 miljard uur aan video consumeren op alle mogelijke apparaten. Tien procent van alle dagelijks gekeken uren wordt dus op een televisie geconsumeerd.

Andere indrukwekkende cijfers

Google maakte in het verleden al eens bekend dat ruwweg de helft van alle bezoekers van YouTube dat op een mobiel apparaat doet. Het bedrijf heeft 1,5 miljard gebruikers die elke dag gemiddeld 60 minuten aan video bekijken. Ter vergelijking: volgens filmvakblad Variety had YouTube in 2012 nog maar 100 miljoen uur aan streams per dag op alle apparaten.

Door al die indrukwekkende cijfers en ook behoorlijk grote groei, blijft YouTube een belangrijke rol spelen in de strategie van Google. Advertenties op YouTube worden 90 procent van de tijd daadwerkelijk gezien, waar dat over de hele industrie 60 procent van de tijd is.

Groeiende kosten

Ondanks dat Google steeds meer omzet behaalt uit het groeiende aantal bezoekers van YouTube, heeft het bedrijf ook te maken met hogere kosten. CFO Ruth Porat van Google liet weten dat de licentiekosten van YouTube-content steeds hoger worden. Dat komt onder meer doordat het bedrijf blijft investeren in de productie van originele content.

Dat doet Google om ervoor te zorgen dat YouTube blijft groeien. Sterker nog, een beter aanbod van originele content maakt belangrijk onderdeel van de toekomststrategie die Google hanteert ten aanzien van YouTube. Er zijn nog twee andere focusgebieden: verbeterde ervaring voor gebruikers en meer abonnees.