2min

Cryptocurrency wordt bewaard in een wallet. Zo ook de ethereum. Parity Wallet, opgericht door ethereum-medeoprichter Gavin Wood, is één van de bedrijven die deze wallets ter beschikking stelt. Om te voorkomen dat de cryptocurrency al te makkelijk wordt gestolen of gehackt heeft Parity de optie dat meerdere gebruikers van een wallet een transactie moeten fiatteren. Door de open source structuur van deze gebruiksoptie kon een gebruiker een stukje code wissen. Het resultaat is dat veel ethereum onbereikbaar is geworden. Op dit moment is de waarde van de onbereikbare cryptocurrency zo’n 280 miljoen dollar.

Wat is er aan de hand bij Parity wallet?

Ethereum is iets minder bekend dan de bitcoin, maar werkt volgens vergelijkbaar principe. Deze cryptocurrency wordt net als de bitcoin bewaard in een digitale portemonnee, de wallet. Wood is het wallet-bedrijf Parity begonnen. Door de directe connectie met ethereum is Parity het grootste bedrijf in ethereum-wallets. Ook veel zakelijke klanten gebruiken Parity als bewaarplaats voor hun cryptocurrency. Speciaal om deze zakelijke klanten te beschermen heeft Parity een systeem ontwikkeld waarbij meerdere gebruikers een transactie moeten accorderen.

Om de toestemming door gebruikers te valideren worden zogenoemde libraries gebruikt. In deze libraries is de autorisatie van gebruikers vastgelegd. Door een codeerfout heeft een gebruiker toegang gekregen tot deze centrale libraries. Volgens zeggen wist deze gebruiker niet waar hij zich bevond. Daarna heeft hij onbewust de opdracht gegeven om de libraries te ‘killen’. Hiermee is de autorisatie van gebruikers verdwenen. Gebruikers kunnen dus geen transacties meer goedkeuren. Dit probleem betreft alle wallets die zijn aangemaakt na 20 juli.

Deze situatie leidt tot veel ongemak en wellicht risico door koersschommelingen. Hoe een reguliere gebruiker zo diep in de software kan komen is de vraag. Hoe dit pas ontdekt kon worden nadat hij zijn fout zelf meldde is een andere vraag. Voor hetzelfde geld had deze gebruiker de autoriteit kunnen aanpassen en de bitcoins kunnen stelen. Hoe lang deze problemen voortduren is onbekend. Van de bevroren totale waarde van 280 miljoen is 90 miljoen van oprichter Gavin Woods. Wij verwachten dan ook dat dit probleem de hoogste prioriteit heeft binnen Parity.