2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Intel kondigt in een persbericht een opvallende samenwerking aan. Het bedrijf bundelt namelijk de krachten met concurrent AMD om een chip te maken. Het gaat om een Intel Core microprocessor die er alles aan doet om het verwerken van krachtige grafische taken op dunne laptops soepel te laten verlopen. Hiermee lijkt een concrete aanval op Nvidia te worden ingezet.

Het eindproducent combineert de Core H-series processoren, de tweede generatie High Bandwidth Memory (HBM2) en wat een custom-to-Intel third-party discrete graphics chip van AMD’s Radeon Technologies Group genoemd wordt. Intel geeft aan op deze manier iets te willen creëren dat een uniek marktgat vult. Daarbij wordt beschreven dat de samenwerking een voorbeeld is van concurrentie en samenwerking, waardoor uiteindelijk innovatie bij de gebruiker terechtkomt.

Nieuwe toevoegingen

De processor belooft naast snelheid en goede graphics ook minder stroom te verbruiken. Daarmee wordt het product nog een stukje interessanter voor laptops. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de technologie Embedded Multi-Die Interconnect Bridge (EMIB) te combineren met een power-sharing framework. Door van EMIB gebruik te maken ontstaat er een intelligent bruggetje dat heterogeen silicium toestaat snel informatie in de directe nabijheid over te brengen. Dit is een onderliggende technologie die krachtige producten in kleinere afmetingen realiseert en wordt volgens Intel voor het eerst in een consumer product gebruikt.

Ook benadrukt Intel het belang van power-sharing framework. Deze technologie zorgt op zijn beurt voor het beheer van temperatuur, stroomlevering en performance-status in real-time. Daarnaast kunnen system designers de ratio voor power sharing tussen de processor en graphics gebaseerd op workloads en gebruik aanpassen. Intel noemt het cruciaal om power tussen processor en de graphic subsystem te balanceren, zodat er goede prestaties op beide processoren gerealiseerd worden bij de dunnere laptops.