2min

Qualcomm wil serieus werk maken van zijn stap in de markt voor datacenters. Het chipbedrijf heeft namelijk de processorfamilie Qualcomm Centriq 2400 onthuld, ’s wereld eerste 10nm serverprocessor. Deze piepkleine chip levert veel snellere prestaties aan bedrijven die grote cloud-workloads in hun datacenters draaien.

Om de processor te bouwen gebruikt het bedrijf Samsung’s 10nm FinFET-proces en bevat het product 18 miljard transistors. Qua specificaties kent de Centriq 2400-familie maximaal 48 high-performance, 64-bit single-thread cores, draaiend op een frequentie tot 2,6 GHz. Hoewel Qualcomm dus mooie prestaties realiseert, is er ook rekening gehouden met energieverbruik. De processor verbruikt minder dan 120W stroom.

Om de prestaties in verschillende gebruiksscenario’s te maximaliseren kent het design 512KB aan gedeelde L2-cache voor iedere twee cores en 60MB aan “L3 cache distributed on the die”. Het beschikt over zes kanalen DDR4-memory en ondersteunt tot 768GB  totale DRAM capaciteit met 32 PCle Gen3 lanes en zes PCle controllers. Bovendien ondersteunt de Qualcomm Centriq 2400 Arm’s TrustZone secure operating environment en hypervisors voor virtualisatie.

Resultaat

In een verklaring noemt Anand Chandrasekher, senior vice president en general manager Qualcomm Datacenter Technologies, de aankondiging een belangrijke prestatie en het hoogtepunt van meer dan vier jaar intens design en ontwikkelen. Chandrasekher spreekt over de meeste geavanceerde Arm-gebaseerde serverprocessor ter wereld. Naast de goede prestaties en energiezuinigheid haalt de bestuurder ook kostenbesparing als voordeel aan.

Een aantal partners toonde tijdens de presentatie een ARM-gebaseerde datacenter die draait op de Qualcomm Centriq 2400-series. Onder meer aansprekende namen als Alibaba, Google, Hewlett Packard Enterprise, Uber, Samsung, Red Hat en Microsoft Azure behoren hiertoe. Google geeft aan blij te zijn met de lancering van de Centriq 2400-processor en verwelkomt keuze in processoren voor datacenters. Dat leidt volgens het techbedrijf tot innovatie, waarvan de gebruikers uiteindelijk profiteren.

Voor de 48 cores Qualcomm Centriq 2460 zal een prijs gelden van 1995 dollar, terwijl er een een bedrag in euro’s niet bekend is. Prijzen voor andere modellen worden in het persbericht niet besproken.