min

Tags in dit artikel

, , ,

Het Japanse elektronica concern Sharp heeft het voor elkaar gekregen om als eerste ene glazen microprocessor te ontwikkelen. Dankzij het gebruik van glas in plaats van silicium gaan de elektronen ongeveer 600 maal sneller dan bij het gebruik van silicium. Nu moeten we niet te vroeg gaan juichen want een glazen processor kun je nog niet vergelijken met een huidige AMD of Intel silicium processor. De glazen Sharp processor draait namelijk nog maar op een kloksnelheid van 3 MHz.

Het ontwerp van de processor van Sharp is niet geheel nieuwe, het zelfde concept werkt namelijk in de jaren 80 al gebruikt door fanatieke hobbyisten. De processor is namelijk gebaseerd op de Z80, deze werd onder andere gebruikt in de MSX en de Timex Sinclair computers.

Het gaat hier echter niet om het ontwerp, maar om de technologie. Nog nooit eerder is het iemand gelukt om een processor uit glas te maken. Het bedrijf voorspelt hier dan ook veel toepassingen voor. Zo zou de processor kunnen dienen voor visitekaartjes, wat beeld kan laten zien op een LCD scherm. Sharp verwacht niet dat een huidige CPU met glas gemaakt kan worden, daarvoor heeft het teveel beperkingen. Inmiddels heeft Sharp de productie gestart. Op dit moment rollen zo’n 2,5 miljoen microprocessoren uit de fabriek.