1 min

Tags in dit artikel

,

Blinde mensen kunnen vanaf nu ook smsen door het initiatief van het Engelse Koninklijk Nationaal Instituut voor Blinden die het telecombedrijf British Telecom aan het werk heeft gezet.

Blinde tieners voelden zich sociaal buitengesloten. De tieners vonden het niet leuk dat als ze een sms bericht kregen deze steeds moest worden voorgelezen. "Soms wil je niet eens dat iemand een sms bericht voorleest, omdat deze persoonlijk is." Melde een smsende tiener tegen BBC.

Er is nu een alternatief gevonden voor het smsen. Een apparaat leest het bericht voor en tekens die het apparaat niet begrijpt zal letterlijk worden voorgelezen.

Het principe is gebaseerd op de huidige spraaktechnologie die ook door sommigen op computers wordt gebruikt. Deze kan bijvoorbeeld je e-mail berichten voorlezen. Deze technologie is nu verkleind door British Telecom tot een pocket pc in bijna één jaar tijd. Waarschijnlijk wordt deze methode in de toekomst standaard geleverd in mobiele telefoons.

Vorig jaar september kwam het Italiaanse telefoonbedrijf TIM al met een soortgelijk systeem om sms toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden.