2min

Tags in dit artikel

, ,

Terwijl de strijd tussen DVD +RW, -RW en RAM nog steeds niet beslist is, staat de volgende standaarden-oorlog al weer klaar om te beginnnen. Het gaat hier om de opvolger van de huidige DVD schijf, die klaar is voor HDTV en zo’n 20 tot 30 GB data kan bevatten. Drie potentiële kandidaten kunnen de mogelijke opvolger van de dvd gaan worden. Dit zijn: Blu-Ray, Advanced Optical Disc en HD-DVD.

De drie mogelijke opvolgers nader bekeken:

Blu-Ray
De eerste schijf die zich presenteerde, was Blu-Ray. Deze schijf maakt gebruik van een blauwe laser en kan 27 GB per laag aan data bevatten. (dus 50 GB dubbelzijdig en zelfs 100 met vier lagen). De afmetingen van een Blu-Ray disc zijn hetzelfde als die van de dvd.

Advanced Optical Disk
Kort na de introductie van Blu-Ray kwamen Toshiba en NEC met de ‘Advanced Optical Disk’. Deze schijf heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als de Blu-Ray, maar zou door een goedkopere productie, voor minder geld op de markt komen.

HD-DVD
In tegenstelling tot de twee andere mogelijke opvolgers, komt de HD-DVD, met een rode laser uit. Rode lasers worden nu ook al gebruikt in cd- en dvd spelers en zou dus nog goedkoper te produceren zijn. Bovendien zou er wellicht sprake zijn van compatibiliteit met de huidige spelers (met een kleine ingreep). De HD-DVD wordt ontwikkelt door Taiwanese fabrikanten die de schijf met name in Azië willen inzetten. HD-DVD lijkt veel op de huidige dvd standaard, maar maakt gebruik van betere compressie en MPEG4, waardoor er meer film (en muziek) op een schijfje past.

De concurrentie tussen de ontwikkelaars van de drie concepten is groot, en het zal spannend blijven tot op het laatste moment, wie de ‘strijd’ zal gaan winnen…