1 min

Tags in dit artikel

, ,

De regering van Maleisië is er naar eigen zeggen in geslaagd de verkopers van illegaal gekopieerde video-cd’s en dvd’s uit het straatbeeld te weren. Er is echter één probleem: de handelaars duiken weer op in overdekte winkelcentra. In Maleisië bestaat een grote vraag naar illegale video’s, video-cd’s en dvd’s. Bekende Hollywood-producties worden, vrijwel op het moment dat ze in de bioscoop te zien zijn, op straat verkocht voor rond de drie dollar per stuk. Gekopieerde pornofilms zijn eveneens populair.

Volgens de Maleisische regering is het aantal straatverkopers in het land gedaald van 2800 tot 380 sinds de maatregelen tegen deze illegale handel vorig jaar zijn begonnen. Het probleem is evenwel dat dezelfde illegale handelaren nu massaal opduiken in de grote overdekte winkelcentra. De regering telde er 2000. Volgens handelsminister Yassin verkeren de verkopers in de veronderstelling dat wat in de open lucht niet mag, in een winkelcentrum wel is toegestaan.

De Amerikaanse Intellectual Property Alliance schat dat de reguliere bedrijven uit de VS die handelen in video’s en dvd’s vorig jaar 316,5 miljoen dollar zijn misgelopen vanwege de illegale praktijken. In 2000 was dat nog 140 miljoen. Maleisië verklaarde onlangs successen te hebben geboekt bij de aanpak van illegaal kopiëren. Zo is onder meer een fabriek stilgelegd waar illegaal gekopieerde films op cd en dvd werden gebrand.