1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De wereldwijde verkoop van personal computers zal in 2003 veel minder snel groeien dan eerder werd verwacht. Verbeterde technologie en gekrompen budgetten zorgen ervoor dat veel bedrijven hun oude computers nog niet zullen vervangen. Dat meldt onderzoeksfirma Gartner Dataquest. Het Amerikaanse researchbedrijf stelde daarmee de eigen verwachtingen voor het volgende jaar naar beneden toe bij.

Eerder dit jaar was men bij Gartner nog uitgegaan van een groei van 14 procent in 2003, inmiddels komt men niet verder dan 9 procent. Voor het huidige jaar verwacht Gartner een groei van slechts 2 tot 4 procent. Technologiebedrijven hechten veel waarde aan de voorspellingen van het analistenkantoor. Computerbouwers hoopten op betere tijden, onder meer door vervangingsaankopen bij bedrijven die hun computers in de aanloop naar het jaar 2000 hebben aangeschaft. Rond de eeuwwisseling was de markt op z’n hoogtepunt, omdat veel bedrijven en consumenten bang waren voor het millenniumprobleem.

De computerfabrikanten baseerden hun verwachtingen op de lange tijd gangbare vervangingscyclus van drie jaar, maar pc’s gaan inmiddels veel langer mee. Gebruikers hebben volgens Gartner meer behoefte aan snellere online verbindingen dan aan snellere processors.