Sun Microsystems en Siemens Mobile hebben samen de Java Masters Competition georganiseerd, een wereldwijde competitie, waarin studenten de kans krijgen nieuwe Java-toepassingen te ontwikkelen voor mobiele telefoons van Siemens. Doel van de wedstrijd is het ontwikkelen van geavanceerde Java-toepassingen (J2ME) voor de mobiele telefoons S55, C55 en M(T)50 van Siemens. Siemens en Sun stellen hiervoor professionele ontwikkeltools ter beschikking.

De eerste prijs is een geheel verzorgde reis naar Java One 2003 in San Francisco én Siemens’ nieuwste mobiele telefoon. De tweede prijs is een Sun Blade 150 en ook de mobiele telefoon van Siemens, de derde prijs is de Siemens telefoon. Slimme studenten die naast de toepassing ook een businessplan inleveren, dingen mee naar de Business Award, die bestaat uit een professionele business coaching door een Siemens mobile Acceleration Investment Director.

De Java Masters Competition is toegankelijk voor alle geregistreerde studenten waar ook ter wereld, ongeacht hun studierichting. Teamwork wordt extra gewaardeerd, dus groepsprojecten worden geaccepteerd. Om te kunnen deelnemen aan de wedstrijd, moeten studenten zich registreren via de website javamasters.org. De jury bestaat uit technische en marketingexperts van Siemens mobile en Sun Technical, die de toepassingen aan de hand van verschillende criteria zullen beoordelen. Zo zal bijvoorbeeld niet alleen de kwaliteit van de toepassing worden beoordeeld, maar ook de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheden tot marktintroductie. Of de toepassing nu een nieuw Jump & Run-spel, een restaurantgids of een e-mail-client is, de toepassing moet voldoen aan alle evaluatiecriteria.