min

Tags in dit artikel

, , , ,

Softwaremaker Microsoft heeft gewaarschuwd voor een cruciale fout in het bladerprogramma Internet Explorer. In het besturingssysteem Windows XP is bovendien een minder ernstig probleem aangetroffen. Microsoft heeft patches beschikbaar om de lekken te dichten. De onvolkomenheid in Internet Explorer is volgens Microsoft ernstig, omdat computerkrakers via het lek toegang zouden kunnen krijgen tot de machine van de gebruiker. Kwaadwillenden zouden een website kunnen maken die een stukje code (een formulier of een programma) plaatst op de computer van de bezoeker.

Microsoft raadt gebruikers van Internet Explorer 5.01, 5.5 en 6.0 aan om de beschikbare patch te downloaden. Het lapmiddeltje is beschikbaar op de website van Microsoft. Alleen Windows-gebruikers (alle versies) lopen risico. De tweede waarschuwing van Microsoft geldt voor gebruikers van Windows XP. Het probleem zit ‘m hier in de Redirector-software die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot bestanden. Door foutieve gegevens naar de Redirector te sturen, kunnen kwaadwillenden een systeemfout veroorzaken. In speciale gevallen kan er zelfs toegang tot de computer worden verkregen.

De fout in Internet Explorer heeft te maken met de functie die de gebruiker in staat stelt informatie van een bepaald domein, bijvoorbeeld een website, te delen met een ander domein. Volgens Microsoft komt een dergelijke vorm van informatie-uitwisseling voor bij het gebruik van dialoogvensters.