1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Elektronicagigant Philips heeft een manier gevonden om overheersende achtergrondgeluiden te dempen bij het voeren van een mobiel telefoongesprek. Door de omgevingsgeluiden te verwijderen is het niet langer nodig te schreeuwen door het mobieltje. De technologie wordt allereerst toegepast bij telefoons die gebruik maken van een koptelefoon. Over enkele jaren zal de technologie ook zijn weg vinden naar het mobieltje zelf. Philips is erin geslaagd een serie algoritmen te ontwikkelen die het geluid analyseren dat de microfoon van de mobiele telefoon bereikt.

Het systeem heeft nu nog input nodig uit twee onafhankelijke microfoons, dus die van de telefoon zelf en die van de koptelefoon. De algoritmen vergelijken de input van de twee geluidsbronnen en kunnen daardoor onderscheiden wat praten is en wat achtergrondgeluid. Het filter laat het gesprek door en filtert de overige geluiden eruit.

Philips heeft het LifeVibes systeem getest op drukke handelsbeurzen. Het systeem slaagt er volgens de elektronicagigant in om het geluid van harde muziek, de pratende massa op de achtergrond en zelfs schreeuwende handelaren weg te poetsen en het gesprek door te laten. Philips verwacht nog wel geruime tijd nodig te hebben om het systeem over te brengen naar mobieltjes zonder koptelefoon waarbij slechts één microfoon aanwezig is.