1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Een grote Amerikaanse organisatie die waakt over intellectuele eigendommen wil dat Pakistan wordt aangepakt wegens de florerende handel in illegaal gekopieerde software, muziek en bioscoopfilms. Volgens de in Washington gevestigde Intellectual Property Alliance (IPA) behoort het land tot een van de grootste producenten van illegale cd’s ter wereld. In 2001 en 2002 voerde Pakistan op dit dubieuze terrein zelfs de wereldranglijst aan.

De IPA wil nu dat Pakistan enkele privileges moet inleveren die betrekking hebben op de export naar de Verenigde Staten indien de regering aldaar er niet in slaagt om het probleem aan te pakken.

Volgens Microsoft is ongeveer 90 procent van alle in Pakistan verkochte software, muziek en films illegaal gekopieerd. Een officiële versie van MS Office kost in Pakistan 390 dollar, terwijl het pakket afgeprijsd nog altijd 155 dollar doet. Een illegale kopie kost daarentegen slechts 1 dollar en 30 cent. De IPA schat dat de reguliere software- en entertainmentindustrie vorig jaar 72 miljoen dollar is misgelopen. Het jaar ervoor bedroeg de schade volgens de IPA 71 miljoen.