2min

Softwarebedrijven in Nederland hebben afgelopen jaar minder schade ondervonden. Het omzetverlies bedroeg 596 miljoen dollar (467 miljoen euro) tegen 628 miljoen dollar in 2004. Dit blijkt uit de dinsdag gepubliceerde studie van het onderzoeksbureau IDC, die is uitgevoerd in opdracht van de Business Software Alliance (BSA).

Deze opmerkelijke daling is veroorzaakt door de opkomst van software die gratis is te verkrijgen via internet, aldus BSA-voorzitter Jacco Brand in een toelichting. Bedrijven die minder willen investeren in software, hoeven dankzij deze open source-producten geen gebruik meer te maken van illegale software.
Ook weten bedrijven steeds vaker software goedkoper aan te schaffen door het groter in te kopen of door minder omvangrijke versies van softwareproducten aan te schaffen.

Voorheen was 30 procent van de software die op Nederlandse computers draaide illegaal. Dit is gelijk aan het percentage van 2004, toen een daling van drie procentpunten werd bewerkstelligd na actieve campagnes van de BSA. Deze organisatie bestrijdt sinds 1988 het gebruik van illegale software en heeft daardoor de naam van "softwarepolitie" opgebouwd.
Volgens BSA-voorman Brand wordt het nu moeilijker om de piraterij verder terug te dringen. De enige groep die overblijft is namelijk de groep bedrijven die niets geeft om legale software.

Bij een onderzoek in 97 landen naar de economische schade van softwarepiraterij, kwam naar voren dat er vorig jaar een totaal van 34,3 miljard dollar verloren ging door illegale software, tegen 32,7 miljard dollar in 2004. De omzetderving was het grootst in de VS (6,9 miljard dollar), gevolgd door China (3,9 miljard dollar) en Frankrijk (3,2 miljard dollar).
De grootste stijging werd waargenomen in Latijns-Amerika en in het voormalige Oostblok. Op computers in Vietnam en Zimbabwe draaiden echter de meeste illegale kopieën: negen van de tien producten waren daar niet legaal. Daarna kwamen Indonesië (87 procent) en China (86 procent).