min

Tags in dit artikel

, , , ,

De nieuwe versie van Microsofts WYSIWYG HTML-editor Frontpage, die deze zomer wordt verwacht, zal volledig XML (Extensible Markup Language) ondersteunen. Frontpage 2003 is dan ook geen HTML-editor meer, maar een XSL-editor (XSL=Extensible Stylesheet Language).

Gebruikers van de nieuwe versie kunnen hun sites dynamisch bijwerken. "Met behulp van Frontpage 2003 kan iedereen zijn site zodanig inrichten, dat alleen het sturen van nieuwe XML-informatie resulteert in compleet nieuwe pagina’s. De dynamische stylesheets zorgen ervoor dat de pagina’s worden veranderd. Web-sites worden daarmee data-driven, dat was tot voor kort alleen maar mogelijk met scripttalen of echte web-applicaties," aldus een woordvoerster van Microsoft.

De stylesheets, die uiteindelijk bepalen hoe elementen van een pagina worden afgebeeld, kunnen zelfs conditioneel naar data kijken. Dat wil zeggen dat tabellen met bijvoorbeeld jaarcijfers naar de informatie zelf kijken om te bepalen hoe die informatie wordt afgebeeld. Negatieve cijfers zouden zo rood kunnen worden getoond. Verder biedt Frontpage 2003 gebruikers de mogelijkheid tabellen met informatie automatisch te laten sorteren, filteren of groeperen. Eén van de grote inspirators achter ‘Frontpage goes XML’ is Jean Paoli, XML architect bij Microsoft. Hij is één van de 11 grondleggers van de eerste XML-standaard (1.0) bij het World Wide Web Consortium (W3C).