2min

Tags in dit artikel

, , , ,

CRT-monitoren zullen in 2005 nauwelijks meer te zien zijn, volgens Peter Hollmann, President van display specialist CTX Europe. Het bedrijf heeft de laatste jaren een enorme stijging waargenomen in de vraag naar LCD-monitoren in tegenstelling tot de drastische daling van CRT-monitoren. In 2001 waren de LCD-monitoren goed voor 6% van de totale inkomsten op het gebied van monitoren. De CRT-monitoren namen 94% voor hun rekening. In 2002 was het aandeel van LCD-monitoren echter al gestegen naar 42% van de totale inkomsten. In 2003 wordt verwacht dat de LCD-monitor haar grotere broer zal overtreffen en minstens 54% van CTX’s inkomsten voor haar rekening zal nemen.

Dan blijft de CRT-monitor nog verantwoordelijk voor 46% van de inkomsten. Volgens Peter Hollmann komt dat, doordat de CRT-monitor voornamelijk nog wordt verkocht in Oost- en Centraal-Europa. In deze landen is de prijs nog steeds doorslaggevend bij de aanschaf van een monitor. "Echter, nu de prijzen van de LCD-monitoren blijven dalen en steeds meer Oost-Europese landen toetreden tot de Europese Unie zal het niet lang meer duren voordat deze markten ook de West-Europese trend zullen volgen. Binnen 5 jaar zullen LCD-monitoren ook deze markten domineren en zullen CRT-monitoren slechts in beperkte hoeveelheden verkocht worden in markten die nog in ontwikkeling zijn," zegt Hollmann. De inkomstencijfers van CTX komen overeen met de algemene marktcijfers. In het tweede kwartaal van dit jaar zijn, volgens een onderzoek van Bryan Norris Associates, bijna 6 miljoen monitoren verkocht in West-Europa. Hiervan bestond 58.6% ofwel 3.5 miljoen uit LCD-monitoren. In hetzelfde kwartaal van het vorige jaar bedroeg het percentage verkochte LCD-monitoren slechts 34,8% ofwel 1.1 miljoen van het totaal aantal verkochte monitoren. Dit vertegenwoordigt een groei van maar liefst 300% in aantal LCD-units in slechts één jaar tijd.

"De LCD-monitor zal de CRT-monitor verdrijven, het is een onomkeerbaar proces," vervolgt Hollmann. "Het grote voordeel van de LCD-monitor is dat het weinig weegt en minder bureauruimte in beslag neemt dan de CRT-modellen. LCD-monitoren tonen bovendien beelden van een uitstekende kwaliteit, besparen energie door minder elektriciteit te gebruiken, produceren minder warmte en het beeld beweegt niet. Het enige nadeel van een LCD-monitor vergeleken met een CRT-monitor was de prijs, maar nu de prijzen aanzienlijk dalen verdwijnt ook dit argument."