2min

Tags in dit artikel

,

Wat altijd al duidelijk is geweest, is dat CRT-monitoren betere prestaties leverde dan LCD-beeldschermen. Dit komt omdat LCD-schermen een backlight hebben die onder andere de diepe kleuren niet zo goed konden weergeven als een CRT. Er is nu een LCD-scherm uitgevonden wat op alle gebieden beter moet presteren dan een CRT-monitor.

Een nieuw bedrijf, genaamd eCinema Systems, brengt nieuws de wereld in dat zij een nieuwe LCD-technologie hebben ontwikkeld. Deze nieuwe technologie heeft de naam ‘high dynamic range LCD’ megekregen. Bij deze nieuwe technologie kunnen diepe kleuren tot maximaal 48-bit worden ondersteund. De nieuwste CRT-monitoren kunnen "slechts" 36-bit weergeven, dit komt overeen met 12-bits per kleurkanaal en 1000 tot 4000 gradaties grijs. Tot nu toe konden LCD-schermen maximaal nog maar 256 gradaties grijs weergeven. Dit is ook de reden dat een LCD-scherm nooit een diepe kleur zwart heeft kunnen weergeven. De nieuwe technologie is gelijk standaard voor de HDMI 1.3-specificatie.

Het nieuwe LCD-scherm van eCinema blijkt velen voordelen te hebben. Zo heeft het scherm een contrastratio van 30.000:1, waardoor een heldere, diepe zwarte kleur weer te geven is die nog dieper zou is als die van een CRT-monitor.

"Het was bekend dat – tot nu toe – LCD-schermen niet dezelfde diep zwarte kleuren konden produceren als CRT-monitoren. Kleurdiepte is tenslotte de 8-bit bottleneck. Afbeeldingen op een beeldscherm – op pixelniveau – zijn beperkt tot hoogstens 256 gradaties tussen zwart en wit. In andere woorden, wanneer je een grijsschaal zou moeten schilderen, zou je op zijn hoogst 256 stappen zien. De realiteit is echter dat door calibratie en gamma-aanpassingen de meeste beeldschermen niet meer dan 200 gradaties aankunnen" aldus CEO Martin Euredjian van eCinema

Het nieuwe product heeft de naam DCM40HDR meegekregen en zou eind dit jaar op de markt moeten verschijnen. Het scherm is er nog alleen in een 40-inch versie. De LCD-monitor heeft een 1080p-beeldscherm en kan daardoor gebruikt worden voor allerlei professionele toepassingen. Eerst konden hier alleen nog maar CRT-monitoren voor gebruikt worden, omdat deze scherper beeld gaven en diepere kleuren konden weergeven.

Een andere LCD-monitor van eCinema: DCM23